Bolesni sin majku (70) zatočio na mjesec i po

Agonija nesretne žene trajala je od 10. jula do 27. jula prošle godine kada su je napokon građani pronašli bosu u roza spavaćici pokraj kontejnera

– Pomozite mi, ja sam vaša susjeda – izbezumljeno je pokušavala vikati 70-godišnja umirovljena pravnica iz BiH dok je skamenjeno stajala pokraj kontejnera za smeće na zagrebačkom Jarunu – piše Jutarnji.

Bila je bosa, odjevena samo u dugu spavaćicu. U jednoj je ruci imala torbicu, a u drugoj ključ. Vidno ispaćena i otečenog lica punog masnica, vrtjela se u krug. Njezine vapaje čuli su susjedi koji su joj pritekli u pomoć. Kada su je pitali što se dogodilo, rekla im je da ju je sin pretukao. Nesretnu ženu unakaženog lica i s teškim ozljedama po tijelu odvezla je Hitna pomoć. Bilo je to lanjskog 27. srpnja oko 7.20 sati. Ubrzo se otkrilo ne samo da ju je sin brutalno pretukao nego da ju je punih 47 dana držao zatočenu u unajmljenom stanu na Jarunu.

 

S obzirom na to da boluje od paranoidne shizofrenije, njezin 30-godišnji sin se prije nekoliko dana suočio s predloženom sankcijom tužiteljstva sukladno Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Zbog nanošenja teških ozljeda u neubrojivom stanju prema bliskoj osobi kojoj je protupravno oduzeo slobodu te joj prijetio smrću, određeno mu je šest mjeseci prisilnog smještaja.

Slomljena rebra

U sudnici se branio šutnjom, a u jednom se trenutku jecajući obratio majci moleći je za oprost. Majka je sva u suzama ispriku prihvatila.

 

Optužnica ga, naime, tereti da je uslijed paranoidne shizofrenije majci onemogućio slobodu kretanja od 10. lipnja do 27. srpnja. Svakodnevno ju je tukao šakama po cijelom tijelu zadavši joj niz krvnih podljeva i otoka oba oka, oguljotine vjeđa i ušne školjke, podljeve lica te nadlaktica i podlaktica, ozljede donjeg dijela trbuha, od udaraca je zabilježena prisutnost zraka u prsištu, rasklimani su joj gornji sjekutići te joj je slomljeno 14 rebara i četiri kralješka. Onemogućavao joj je da se pomiče i brani, zabranjivao joj da plače, vrijeđao ju je na nacionalnoj osnovi…

 

Pretučena umirovljenica, koja se nakon izlaska iz bolnice nalazi u sigurnoj kući, odbila je zakonsku blagodat da ne svjedoči.

 

– Nakon smrti supruga 2014. kod sina sam primijetila nagle promjene u ponašanju. Pokazivao je veliki strah i nervozu. Govorio mi je da će nas susjed, koji je tada živio iznad nas, politi nečim opasnim. Zbog problema u glavi tražio je da zalijepimo prozore i ne otvaramo ih. U posjet nam je dolazio nećak, da bi mi sin rekao da ga je nećak zlostavljao dok je imao osam godina. Nikome od nas to tada nije rekao. Otišla sam sa sinom u MUP to prijaviti, ali je nastupila zastara. Odvela sam ga i liječniku. Počeo je koristiti neke lijekove od kojih mu se puno spavalo. Mislila sam da će mu premještaj u Zagreb pomoći – prisjetila se žena. Sinovljeva agresivnost prema njoj samo je napredovala.

 

Sva u modricama

– Udarao me po leđima, glavi, rukama, nogama. Čak mi je i prste gurao u oči. Govorila sam si da moram to sve izdržati jer da se tako ponaša zbog nervoze. Ali bilo je sve gore, glava mi je bila stalno u modricama. Sjećam se kad me nogama udario po rebrima i grudima pa nisam mogla ni disati. Od 10. lipnja do 27. srpnja bila sam zaključana u boravku, a kad bi izlazio, zabranio mi je da vičem – otkrila je još pretučena žena koja je jedan dan u ormaru pronašla neki stari ključ. Bio je to njezin spas.

 

– Često mi je govorio: ‘Nećeš odavde, mama, nikad izaći. Ovdje ćeš umrijeti, najbolje ti je da umreš’. Njegovo najveće nezadovoljstvo je činjenica da nisam mogla dobiti domovnicu. I nikad mi nije rekao da je gay. Usred razgovora bi mi znao reći: ‘Evo, gledaj, sad me netko polio. Sav sam mokar’, iako nikoga nije bilo osim nas dvoje – zaključila je žena.

Tukao sam je jer nikome nije rekla da sam žrtva pedofila

I dok je na sudu odlučio šutjeti, sin je u tužiteljstvu negirao većinu optužbi.

– Nisam majci ograničavao slobodu kretanja niti sam je zaključao u stanu. Ali je točno da sam je vrijeđao. I nisam ju seksualno zlostavljao jer sam gay i bio sam žrtva pedofila. I da, tukao sam je jer je pogodovala da se cijeli slučaj mog zlostavljanja od strane pedofila ne kaže ni policiji ni mom ocu. Ipak sam u rujnu 2017. to odlučio prijaviti, ali su mi rekli da je zastara.

 

Kivan sam na nju, ali je nisam ni vrijeđao na nacionalnoj osnovi. Uvjeren sam da me majka prijavila policiji zato što sam joj rekao da sam gay – opisao je u tužiteljstvu optuženi sin.

 

(Jutarnji, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79