“Bolje je da mladi ostanu u državi i da troše svoj zarađeni novac, nego da napuste državu”

Na svom Facebook profilu oglasio se poznati magistar ekonomskih nauka iz oblasti Međunarodne ekonomije, ekspert iz oblasti Makroekonomskog menadžmenta, te doktorant iz oblasti Ekonomske teorije i politike Faruk Hadžić.

Nedavno sam izašao u javnosti sa idejom da je državi bolje da mlade u Bosni i Hercegovini oslobodi plaćanja doprinosa i da taj dio bude usmjeren u njihove plate, čime bi te mlade osobe pokušali zadržati u državi.

Bolje je da mladi ostanu u državi i da troše svoj zarađeni novac, nego da napuste državu.

Iseljavanjem mladih gubimo svake godine stotine miliona KM, što kroz izostanak naplate poreza i doprinosa, što kroz troškove obrazovanja. Indirektni gubici kroz ugrožavanje održivosti sistema obrazovanja, sistema socijalnih usluga (penziono i zdravstvo) i generalno tržišta radne snage, višestruko su veći.

Poražavajuća statistika: 47 posto mladih želi napustiti Bosnu i Hercegovinu

Skoro svaki drugi mladi čovjek u Bosni i Hercegovini, ili 47 posto, navodi da razmišlja privremeno ili trajno napustiti zemlju, prema nalazima novog reprezentativnog istraživanja mladih od 18 do 29 godina, koje je danas objavio Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA).

Predviđa se da je oko 23.000 mladih ili 4 posto mladih u zemlji već poduzelo konkretne korake i da će se vrlo vjerojatno iseliti u narednih 12 mjeseci, pokazalo je istraživanje.

Nezadovoljstvo kvalitetom života u Bosni i Hercegovini glavni je pokretač interesa mladih za odlazak u inostranstvo, kako pokazuje istraživanje: gotovo 73 posto ispitanika navodi da je životni standard u njihovom neposrednom okruženju stagnirao ili se čak pogoršao.

  Nesreća kod Goražda: Muškarca usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79