Bolje od života od kojeg su pobjegli, gore od onog kojem teže

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini aktuelna je tema već gotovo dvije godine. Duže od godinu, dio porodica migranata smješten je u hotelu Sedra u Bihaću. Tu ostaju onoliko dugo koliko puta bezupješno pokušaju preći granicu.

Naša ekipa posjetila je migrantski centar Sedra, u kojem u ovom trenutku boravi par stotina osoba.

Nekada hotel za turiste, a od polovine prošle godine – privremeni dom porodicama migranata, izbjeglica i tražioca azila, prenosi N1.

Privremene igraone za djecu. Privremene radionice za tinejdžere. Privremeno sigurno mjesto gdje i odrasli kroz umjetnost pričaju svoje priče. Privremeni život u stalnoj potrazi za boljim. Vršnjaci ove djece i tinejdžera uglavnom i ne žive ovako. Zidovi hotela uglavnom ne izgledaju ovako.

“Previše je drugačije, preteško je za žene. Preći granicu, živjeti u kampovima u drugim zemljama. Preteško je. Nije ovo život.. Preteško je”, priča Mehwish Abdullha, Pakistan.

Mladi bračni par iz Pakistana u Sedri je dva mjeseca.

“Vrlo je teško. Putovati ilegalnim putevima, morate se penjati po planinama, vode, vrlo je hladno. Jako jako teško. Ne mogu to opisati riječima, preteško. Ako imate porodicu i djecu još teže. Ali mi nemamo drugih opcija. Osim nadati se da ćemo uspjeti jednog dana. Jako teško”, kaže Abdullah Butt iz Pakistan i dodaje:

“Neki ljudi su odlični. Ali neki nas gledaju – ne znam šta misle o nama – da smo sretni što ovo radimo? Nismo sretni, niko nije sretan, patiti ovako i živjeti ovako. Niko ne bi bio sretan. Imali smo probleme i zato smo napustili svoju zemlje, svoje roditelje. I ovdje smo.”

Na mobitelu, fotografije napravljenje u Hrvatskoj. Malo prije nego će ih policija pronaći i vratiti u Bosnu i Hercegovinu. Ovdje ne žele ostati – a kako i kuda dalje, ne znaju.

Preko hiljadu registrovanih osoba od 25. jula prošle godine u Sedri. Migranti, izbjeglice, tražioci azila dolaze i odlaze. Četri stotine i dvadeset kreveta za privremeni život. Bolji od života od kojeg su otišli, gori od onog kojem teže.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79