Bolnica u RS-u kupuje na lizing vozilo po želji od 80.000 KM

Otkako je prije više od godinu imenovan na mjesto v.d. direktora Bolnice „Mlječanica“, Darko Banjac uspio je i zadužiti bolnicu i potrošiti nekoliko miliona maraka, a istovremeno su mu iz Vlade RS osigurali investicije u vrijednosti od 32 miliona KM. Osim što je nastavio trošiti novac na najmanje transparentan način, cjepkanjem nabavki, direktnim sporazumima i dodatnim radovima, Banjac je stigao raspisati tender za nabavku skupocjenog vozila – po želji!

 

Darko Banjac, poslanik u Narodnoj skupštini RS, predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) i vjerni partner Dodikovog SNSD-a, u maju 2020. godine imenovan je za v.d. direktora JZU Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Mlječanica” Kozarska Dubica.

Kao što smo već pisali, jedan od njegovih prvih poteza bilo je zaduživanje Bolnice „Mlječanica“, pa je tako ova ustanova digla kredit kod „Nove banke” u iznosu od 2,5 miliona maraka. Banjac je tada govorio kako sredstva planira utrošiti u rekonstrukciju postojećih objekata i izgradnju novih.

To nije sve. Ubrzo je u posjetu došao i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. No, to je bio tek uvod za još veću posjetu ovoj ustanovi, jer su početkom juna, uz Šeranića, došli i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS Željka Cvijanović, te predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Mljecanica kamen temeljac

 

Razlog – polaganje kamena temeljca za izgradnju novog zdravstveno-turističkog kompleksa “Mlječanica”. Kako je tada saopćeno, na ovaj način su ozvaničeni radovi za koje je Vlada RS osigurala 32 miliona maraka.

ŠKODA SUPERB – ZAMALO!

A kako to Banjac troši novac Bolnice „Mlječanica“? Otkad je na čelu ove ustanove, već je potrošio milione maraka, a tu se nije zaustavio. Kako se obnavlja infrastruktura, potrebno je obnoviti i vozni park, pa je tako nedavno objavljeno da obavještenje o nabavci vozila u procijenjenoj vrijednosti od čak 80.000 KM bez PDV-a!

„Nabavka putničkog motornog vozila se vrši putem finansijskog lizinga na period od 5 godina. Nabavka putničkog motornog vozila se vrši za potrebe ugovornog organa“, odgovorili su nam iz Bolnice „Mlječanica“, ne precizirajući ko će, konkretno, koristiti novo vozilo. Međutim, s obzirom na vrijednost automobila, gotovo je sigurno da će ga koristiti rukovodstvo na čelu s Banjcem.

Evo i kako komentiraju opravdanost kupovine skupocjenog vozila:

„Što se tiče opravdanosti ove nabavke, svjesni smo okolnosti u kojima se nalazi društvo u cjelini i zdravstvene ustanove usljed pandemije korona virusa. Trenutno posjedujemo jednu ŠKODU OCTAVIU staru 10 godina (također kupljena na lizing), čiji je vijek trajanja pri kraju i čije održavanje prestaje biti rentabilno. Ispitivanjem tržišta procijenjena vrijednost nabavke vozila je 80.000 KM, što odgovara karakteristikama vozila više srednje klase sa srednjim ili punim paketom opreme.“

Kakvo to vozilo traže Banjac i saradnici? Dimenzije postavljene vrlo precizno – dužina: 4.860 – 4.865 mm, širina: 1.860 – 1.865 mm, međuosovinski razmak: 2.840 – 2.845 mm, visina: 1.455 – 1.460 mm. Na sličan način postavljene su i sljedeće tražene specifikacije: jačina motora: 145 – 150 kW, zapremina motora: 1.965 – 1.970 ccm, zapremina prtljažnika: 620 – 625 l, zapremina rezervoara: 65 – 70 l.

Automobil mora imati automatski mjenjač s pogonom na sva četiri točka, a spisak obavezne dodatne opreme je poprilično dug. Između ostalog, navedeni su i automatski klima uređaj, elektronski sistem stabilnosti vozila, kožni servo upravljač podesiv po visini i dubini sa komandama za radio i telefon, grijana prednja sjedišta, termoizolaciona stakla, zatamnjenje zadnjih stakala, samozatamnjujuće unutrašnje ogledalo, vanjski retrovizori samozatamnjujući, elektropreklopivi, elektropodesivi i grijani sa funkcijom memorije, senzori za parkiranje naprijed i nazad, zadnja kamera za parkiranje, svjetla u led tehnologiji naprijed i nazad, hrom paket, 2x USB naprijed…

Ovako postavljene tehničke specifikacije upućuju na to da je određeno vozilo „nacrtano riječima“, što naravno nije u skladu s zakonom. Međutim, u ovom slučaju novinari Žurnala nisu pronašli niti jedno vozilo na tržištu koje zadovoljava sve tražene zahtjeve!

Međutim, treba istaći kako se jedino nova Škoda Superb može uklopiti u skoro sve specifikacije navedene u tenderskoj dokumentaciji, izuzev jedne od dimenzija, pa će biti zanimljivo vidjeti da li će Bolnica „Mlječanica“ izmijeniti tendersku dokumentaciju, jer na ovaj način najvjerovatnije niti jedno vozilo ne zadovoljava sve tražene zahtjeve.

STOTINE HILJADA NA DIREKTNE SPORAZUME

U maju je bilo tačno godinu otkako je Darko Banjac imenovan za v.d. direktora. Kao što smo ranije pisali, odmah je krenuo u trošenje sredstava za rekonstrukciju objekata, ali ne na transparentan način. Od tada do danas, nije se ništa promijenilo, osim što je potrošeno još novca.

Prema podacima s Portala javnih nabavki, od sredine maja prošle godine, pa do 6. maja ove godine, Bolnica „Mlječanica“ je preko sistema javnih nabavki potrošila skoro 2,4 miliona maraka. Zaključeno je 127 ugovora od čega je čak 113 direktnih sporazuma.

 

Mlječanica nabavke

 

Podsjetimo se da direktni sporazumi predstavljaju najmanje transparentan postupak kada je riječ o javnim nabavkama. Zaključuju se direktno s kompanijama koje ugovorni organi sami izaberu, bez mogućnosti da druge firme dostave svoje ponude. Ne objavljuje se ni tenderska dokumentacija, a jedini uvjet za primjenu ovog postupka je da vrijednost ugovora ne prelazi 6.000 KM bez PDV-a.

Na ovaj način je Banjac za oko godinu dana potrošio preko 620.000 KM. To znači da je prosječna vrijednost direktnog sporazuma bila oko 5.500 KM, što je vrlo blizu zakonske granice.

Ugovori su dodjeljivani firmama koje su Banjac i saradnici sami izabrali, a nerijetko je s određenim kompanijama potpisivano više ugovora istog dana ili u roku od samo nekoliko dana, što je jasan znak da je riječ o izbjegavanju provođenje transparentnijeg postupka.

Banjac je nakon 6. maja zaključio još nekoliko drugih ugovora koji su vrijedni preko dva miliona maraka, a najvrjednije tendere dobila je firma „Šumil“. Kolege s portala „Capital“ pisale su kako je sin Milana Šuvaka, vlasnika firme „Šumil“, Miloš Šuvak koji je u Narodnoj partiji Srpske (NPS) koju je osnovao i čiji je predsjednik Darko Banjac.

Na kraju dodajmo i to da ovaj ugovorni organ još uvijek nije na zvaničnoj stranici objavio plan javnih nabavki, iako je, zakonski, obavezan da to uradi. I pored svega navedenog, a prema informacijama Žurnala, ni Banjac ni Bolnica „Mlječanica“ nikada nisu kažnjeni piše Žurnal

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79