Bolnice u BiH duguju stotine miliona: Kako?

Zakon o konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova HDZ-ov je uslov za donošenje prijeko potrebnih zakona o doprinosima i porezu na dohodak. U iščekivanju jeseni politički odnosi u Vladi FBiH dobivaju trgovački karakter.

I dok je Univerzitetski klinički centar u Sarajevu relativno uspješan u smanjenju naslijeđenih dugova, drugačija je slika u SKB Mostar, gdje se dugovi gomilaju pod parolom “neko će to već jednom platiti”.

Kao što je poznato, u Domu naroda, gdje predsjedava Tomislav Martinović iz HDZ-a, bilo je više pokušaja da se isforsira ovaj zakon, koji uglavnom “čisti” dugove u Mostaru, ali i javnim bolnicama u Zenici i Tuzli, istina u manjem obimu. Zakon uključuje unapređenje solventnosti u kliničkim centrima u Mostaru, Tuzli i Sarajevu, ali uključuje i dvije bolnice – u Zenici i Bihaću.

Ukupni dugovi su zaključno s 2019. godinom iznosili između 300 i 350 miliona KM. Opće je poznato da su oni rezultat enromnog rasta upošljavanja, uglavnom po političkoj liniji, i zaduženja prema dobavljačima.

Analičari upozoravaju da su dugovi otišli u nebo, posebno pojavom Sindikata doktora medicine i stomatologije, koji su uspjeli izboriti porast plata oko 23 posto u posljednjim godinama. To direktno uvećava dugove, bez obzira na to što se plate plaćaju iz fondova. Tako npr. učešće plata u sredstvima zdrastvenih fondova u HNK iznosi skoro 90 posto, u Tuzli više od 70 posto. Iz ovog se izvlači zaključak da će se zdravstveni sektor vrlo brzo suočiti s nemogućnosti da se pacijentima osiguraju oprema i lijekovi, jer će skoro sav novac ići na plate.

Ovo zabrinjava ekonomiste jer novim zakonom će se dugovi “očistiti” na teret smanjenja opterećenja privrede i rasta minimalne plaće. Drugog izbora nema. Međutim, iako se ovi dugovi očiste realna je opasnost da će i dalje rasti zbog sve većeg učešća plata u prihodima zdravstvenih fondova.

Inače, ovaj zakon je rezultat pristiska HDZ-a, a to je cijena koji drugi kantoni u FBiH trebaju platiti da bi HDZ pristao da se usvoji novi zakon o doprinosima i porezu na dohodak koji je od velike važnosti za Vladu FBiH i poslovnu zajednicu, kao i za radnike jer bi trebao donijeti rast minimalne plate.

Dobri poznavaoci internih odnosa u vlasti kažu kako ova dva zakona “ne interesuju” HDZ, iako su za njega glasali u Vladi. Nažalost odnosi vladajućih partnera obično su postavljeni na principima ucjena i trgovine.

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) u Mostaru prema podacima Porezne uprave Federacije BiH na dan 31. mart samo ovoj instituciji dugovala je oko 71 milion KM. Ukupan dug skoro je dvostruko veći.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79