Borba Konakovića (NiP) I Sabine Ćudić (NS) ko će biti ko će biti novi ministri vanjskih poslova?

U srijedu će Predsjedništvo BiH odlučivati o imenovanju prve žene na čelu Vijeća ministara BiH – Borjani Krišto.

A ko će biti na čelu drugih resora Vijeća ministra i dalje se samo spekuliše.

Imena zvanično nisu dogovorena. Međutim, medijska saznanja i objave o mogućim ministrima već su izazvala različite reakcije. Iako su raspoređeni resori među potpisnicima sporazuma – Osmorke, HDZ-a i SNSD-a, imena nisu zvanična. Prema dogovoru četiri resora pripadaju Republici Srpskoj, a šest Federaciji BiH.

Ministarstvo finansija će po svemu sudeći voditi aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Staša Košarac, jedan od ministara iz starog saziva koji bi mogao ostati i u novom. I iz HDZ-ovih kadrova svoje mandate mogli bi nastaviti Josip Grubeša i Ankica Gudeljević, javlja BHRT.

Međutim, imena za resor ministarstva sigurnosti, odbrane i vanjskih poslova izazvala su najviše reakcija. Na novinarske upite iz stranaka Osmorke nema odgovora.

“Da je spekulacija u medijima da bi Nenad Nešić trebao biti kandidat za ministra sigurnosti – jer je ovo ministarstvo pripalo političkim partijama iz Republike Srpske, naravno da za takvu poziciju postoje određena ograničenja. Naravno o imenima nismo razgovarali”, rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Dva kandidata su se spominjala za šefa bh. diplomatije. Sabina Ćudić i Elmedin Konaković. Ćudić je, kako kaže Konaković dobar kandidat, međutim ovo mjesto ipak, treba pripasti Narodu i pravdi.

S druge strane, Ćudić, kaže, zanimljivo, da drugi smatraju da nije, kako je rekla “poslušna”.

Na FACE TV-u, na upit hoće li biti ministar Vanjskih poslova, Konaković kaže:

“Nije nemoguće. Narod i pravda je to zaslužio. Garantujem da danas nema nijedno ime koje je zvanično ili potvrđeno ili u proceduri”.

“Postoji određena skepsa koalicionih partnera kada sam ja lično u pitanju, pa možda i crvena linija. Mislim da unutar ‘osmorke’ i ‘trojke’ ili šire koalicije postoji određena zadrška o poslušnosti. To je ženama u politici najčešće veliki kompliment. Meni je neka od tih argumentacija fascinantna, pogotovo kad dolazi od ljudi kojima Čavara, ili Nešić, nije sporan na poziciji ministra sigurnosti”, rekla je Sabina Ćudić.

Novi ministar odbrane, sudeći prema njegovim izjavama bi mogao biti potpredsjednik SDP-a Zukan Helez. A nije poznato ni ko će u ministarsku poziciju prometa i komunikacija. Nakon potvrde predsjedavajuće Vijeća ministara u Predsjedništvu i u Parlamentu, ide potvrda i predloženih ministara koji prvo idu na potvrdu Borjani Krišto, potom i provjeru u CIK-u i SIPA-i.

Potvrda i njihovo imenovanje se onda očekuje u Parlamentu i sve to u zakonskom roku od 35 dana.

Vijeće ministara BiH, ovim tempom, do Nove godine neće biti formirano.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79