Borba porodice Šišarica u Barlovcima: Bez vode, kupatila i sigurnog krova

U Barlovcima kod Banjaluke, četveročlana porodica Šišarica vodi tešku bitku svakodnevno, pokušavajući obezbijediti osnovne uslove za život. Mama, otac i dva dječaka, Nemanja i Uroš, žive u kući koja nema kupatilo, vodu i ima popucalih zidova i plafona. Njihova borba za preživljavanje i osnovne potrebe oslikava tužnu socijalnu nejednakost s kojom se suočavaju mnoge porodice širom svijeta, a tako i ova porodica u Bosni i Hercegovini

Porodica Šišarica stigla je u Barlovce prije mjesec dana, napuštajući svoj prethodni dom na Petrićevcu jer više nisu mogli plaćati kiriju. S obzirom na to da su njihovi mjesečni prihodi rijetko prelazili 300 maraka, svakodnevni izazovi su postali još veći teret. Mama Slobodanka ne radi, dok tata Mile radi kad god pronađe posao, obično za 50 maraka dnevno. Tih nekoliko maraka koje donese kući koriste za osnovne potrepštine za djecu, kao što su mlijeko, sirup za kašalj i voće.

Porodica se oslanja na dječji doplatak i povremene donacije iz organizacija kao što su “Mozaik prijateljstva” i Crveni krst. Slobodanka ističe značaj ovih dobrih ljudi koji im pružaju pomoć u hrani, garderobi i odjeći.

Njihov svakodnevni život je izazovan. S obzirom na to da nemaju pristup vodi i kupatilu u svojoj kući, moraju se oslanjati na komšije ili ići gradskim autobusom kako bi obavili osnovne potrebe. Donesena voda se koristi ne samo za piće već i za pripremu hrane, kupanje i pranje veša. Djecu kupaju u plastičnim kadicama, dok se mama i tata snalaze s improvizovanim kupanjem u kući.

Najveći strah ove porodice je predstojeća zima. Kuća u kojoj spavaju nema adekvatan krov i plafon koji izgleda kao da bi mogao da se uruši. Spavaju u jednoj prostoriji, a Slobodanka spava na podu na spužvi koju su dobili od “Mozaika prijateljstva”.

Miroslav Subašić iz organizacije “Mozaik prijateljstva” ističe ozbiljnost situacije u kojoj se porodica Šišarica nalazi i najavljuje napore da se obezbijedi bolji smještaj za njih. Kuća u kojoj trenutno borave je neprikladna za stanovanje, i iz tog razloga je hitno potrebno pronaći alternativno rješenje.

Porodica Šišarica ne traži mnogo, samo osnovne uslove za život. Njihova želja je da imaju smještaj sa kupatilom i vodom, kako bi mogli dostojanstveno živjeti i brinuti se o svojoj djeci.

Svi koji žele pomoći porodici Šišarica u njihovoj borbi za osnovne uslove za život, mogu pomoći preko organizacije “Mozaik prijateljstva”. Svaka donacija je korak ka poboljšanju života ove porodice i pomaže im da prebrode teške izazove s kojima se suočavaju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79