Borba sa vjetrenjačama: Djeca danima čekaju na trakice za mjerenje šećera u krvi, a Domovi zdravlja odgovaraju…

Tokom prošle godine roditelji djece do 18 godina koja imaju dijabetes borili su se sa vjetrenjačama jer u domovima zdravlja nisu mogli dobiti trakice za mjerenje šećera u krvi, iako se nalaze na esencijalnoj listi, samo zato jer ih nije bilo.

Bili su prisljeni kupovati, a da ih pri tome niko nije pitao imaju li novca za to. Proteklih dana roditelji mališana vode nove bitke jer kako kažu na trakice za mjerenje šećera moraju čekati i do sedam dana.

Oslobođenju se danas javila jedna majka (ime poznato redakciji) koja kako kaže u Kantonu Sarajevo trakice za svoje dijete čeka sedam dana.

– Ovo je sramotno što se dešava, kazala nam je majka.

Kako bi saznali nešto više o ovom problemu razgovarali smo i Adnanom Beganovićem iz Sarajeva, otac djevojčice oboljele od dijabetesa tip 1 i jedan od pokretača Facebook stranice koja okuplja oboljele od dijabetesa i članove njihovih porodica.

– Nema trakica. Trebale su 26. septembra biti tu ali ih nema. Kada odemo u Domove zdravlja, gdje podižemo trakice niko ne zna što ih nema, navodno i oni se tome čude. Naime, radi se o trakicama koje se dobijaju na teret Fonda solidarnosti Federacije BiH. Mislim da je opet problem u tenderu, zapravo u izboru dobavljača trakica. Trakica ionako nije bilo dovoljno. Mjesečno 120 trakica ne može bit za noramlnu regulaciju a za djecu oboljelu od dijabetisa tip 1, koja primaju inzulin najmanje četiri puta dnevno, prije svakog obroka i dva sata nakon obroka moraju da mjere šećer. I da, dva puta tokom noći, pojasnio nam je Beganović.

Između ostalog, on navodi kako u velikom broju zemalja osobe sa dijabetesom tip 1, nivo glukoze kontrolišu senzorima za kontinuirano mjerenje.

Beganović nam je proslijedio i upit koji roditelji šalju u Domove zdravlja.

– Trakice nisu stigle čim dođu ja ću obavjestiti. Lijep pozdrav, jedan od odgovora Doma zdravlja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79