Borba za glasove ne zna za godišnji odmor

Ni u predstojeća dva mjeseca u BiH neće nedostajati oštre političke retorike, jer borba za glasove ne zna za godišnji odmor, čija sezona je već počela.

Ukratko, tako bi okvirno glasio stav analitičara, koji ističu da nas očekuje vruće dugo političko ljeto.

Politički analitičar Slavo Kukić ne vjeruje da će se političari “smiriti”, odnosno da će na smanjivanje vokabulara koji koriste uticati ljeto i godišnji odmori.

“Razlog je jednostavan – u izbornoj smo godini i političari, prije svega oni koji nastupaju u ime, pod navodnicima, nacionalnih interesa Srba, Hrvata i Bošnjaka, koriste svaku situaciju kako bi homogenizirali biračko tijelo, zastrašujući ga od drugih i drugačijih”, naveo je Kukić.

Tome ćemo, siguran je, svjedočiti i ovog ljeta, s tim što u narednom periodu, podsjeća, neće biti zasjedanja parlamenata i manje će zasjedati vlade.

“Što se tiče odmora od vokabulara kojem svjedočimo svaki dan, ne vjerujem da ćemo to doživjeti”, rekao je Kukić.

Ni politička analitičarka Tanja Topić ne očekuje pravo zatišje u smislu godišnjeg odmora. Ovo je, naglašava, godina koja za mnoge političke aktere znači pitanje opstanka, tako da će borba imati kontinuitet, sa manjom pauzom.

“Postojaće zatišje od sedam do deset dana, kada će većina političkih aktera napuniti baterije, s tim što nas očekuje intenzivan period koji već sada traje. Mislim da će se tenzija držati i tokom ljeta, vidimo i u vezi s kojim temama. Vidjeli smo da je i neuspjeli pokušaj da BiH dobije kandidatski status zapravo poslužio kao jedna vrsta okidača za političke aktere u BiH da se krivnja adresira na EU”, rekla je Topićeva.

Slikovito je analitičar politikolog Asim Mujkić rekao da “nema odmora dok traje predizborna obnova”.

“Ušli smo u završnu fazu predizborne kampanje i imajući u vidu pogoršanje situacije u Evropi, u vezi sa događanjem u Ukrajini, mnogi od tih elemenata će biti iskorišteni za elektrisanje stanovništva u BiH s ciljem pripreme za izbore”, naveo je Mujkić u izjavi.

On je dodao da su se u bošnjačkom i srpskom biračkom tijelu pojavili ozbiljni takmaci za prijesto, te će tu borbe biti najsurovije i najžešće.

“Budući da je problematika koja se pred građane iznosi egzistencijalne prirode, to su poruke koje prevazilaze ono uobičajeno političko. Tu odmori ne igraju važnu ulogu. Mislim da će pozivi na egzistencijalni opstanak biti u dominantnim temama. Tako slušamo svakog dana: ‘Ako ne budete nama dali glas, već budete glasali za ove nacionalne izdajnike, oni će ili ukinuti Republiku Srpsku, ili neće biti BiH.’ To su stvari koje i dalje, nažalost, pale alarm kod naših ljudi”, rekao je Mujkić.

I dok, dakle, građani jedva čekaju da odu na godišnji odmor, politički akteri, po svemu sudeći, ne žele gubiti vrijeme kako bi se, već za koji mjesec, našli na pobjedničkom tronu. Ulog je veliki i gubitak je teško podnijeti.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) raspisala je opšte izbore, koji bi trebalo da budu održani u nedjelju, 2. oktobra 2022.*

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79