Borba za medicinski kisik: Proizvodnja i nabavka dosegla kritičnu tačku

Alarmantna su upozorenja s Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo da porast broja oboljelih teško uspjevaju pratiti zbog nedostatka medicinskog kisika potrebnog za terapiju pacijenata sa teškim kliničkim slikama. Drugi kantoni zasad nemaju većih problema, no dobavljači vode svakodnevnu bitku da osiguraju neprekidnu isporuku medicinskog kisika.

Samo u zeničkoj bolnici trenutno je nephodno osigurati dovod kisika za 120 pacijenata.

– Tu dostižemo maksimum jer snabdjevač ima problem da nam obezbijedi količine koje su potrebne, a one rastu svakodnevno. Mi smo prije pandemije trošili oko 300 litara, sad trošimo preko četiri tone – ističe prim. dr. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Kompanija Messer, koja kisikom snabdijeva zdravstvene ustanove, danonoćno ulaže napore da održi kontinuiranu isporuku prema kliničkim centrima i bolnicama.

– Dnevno tečne faze, koja se koristi za bolnicu, proizvodimo 6-7 tona, a bolnica u Sarajevu u petak i subotu potrošila je 20 tona, što znači da nama trebaju tri-četiri dana da napunimo jednu cisternu, a oni potroše jednu cisternu dnevno, to je otprilike 2.500 boca kad se pretvori u boce – objašnjava Ismir Terzić, rukovodilac proizvodnje i održavanja pogona Messer Zenica.

Proces proizvodnje je tehnološki zahtjevan jer medicinski kisik podrazumijeva stalne kontrole kvalitete.

– Podliježemo zahtjevima Agencije za lijekove i GMP-ovim zahtjevima koji traže kontinuiranu kontrolu svih parametara kao što su ugljendioksid, ugljenmonoksid, vlaga, kao i sadržaj kisika u medicinskom kisiku – napominje Samra Helvida, odgovorna osoba za kontrolu medicinskog kisika u kompaniji Messer Zenica.

U normalnim okolnostima prije početka pandemije zdravstvene ustanove i drugi potrošači na prostoru Bosne i Hercegovine kisikom su opskbrljivani iz ovih postrojenja. Međutim, zbog enormnih količina koje se troše u posljednje vrijeme proizvođač je prinuđen dodatne količine tražiti iz zemalja regiona i Evropske unije.

– Problem je nabavke na stranom tržištu to što mnoge države također imaju problema s kovidom – navodi Terzić.

Proizvodnja i nabavka kisika odavno je dosegla kritičnu tačku, dodatni problem je i nedostatak boca za transport, ali za sada sistem uspijevaju održati. Da li će tako i ostati ovisi da li će rasti potrošnja, koja je i do osam puta veća nego u predpandemijskom periodu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79