Borci RS-a ogorčeni prijedlogom ministra Egića o odricanju od boračkog dodatka

Većina boračke populacije u Republici Srpskoj izražava revolt i uvredu nakon prijedloga ministra rada i boračko-invalidske zaštite, Danijela Egića, da se borci dobrovoljno odreknu jedne KM od svog mjesečnog boračkog dodatka.

Prijedlog je predstavljen kao znak solidarnosti prema procesuiranim srpskim borcima pred Sudom BiH i Tužilaštvom BiH.

Borci ističu da su se teško izborili za povećanje dodatka na tri KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava te da bi nadležni trebali razmotriti da se oni odreknu dijela svojih primanja kako bi pomogli procesuiranim demobilisanim borcima.

Ministar Egić je istakao da je u 2023. godini pola miliona KM izdvojeno iz Kabineta predsjednika Republike Srpske za procesuirane borce, a u 2022. i 2021. godini isti iznos je uplatila Vlada Srpske. On predlaže da se borci dobrovoljno odreknu po jednu KM mjesečno kao znak solidarnosti.

Međutim, boračka populacija izražava nezadovoljstvo ovim prijedlogom, navodeći da su predsjednik Republike Srpske i druge institucije te koje bi trebale izdvajati sredstva, a ne da se traži od boraca da se odreknu dijela svojih primanja.

Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), osudio je ovakav prijedlog, smatrajući da ministar treba tražiti sredstva iz entiteta i institucija umjesto da se borci pozivaju na dobrovoljno odricanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79