Borel: Čelnici BiH da prekinu sa nacionalističkom retorikom i sprovedu reforme

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel ocijenio je danas, uoči ministarskog sastanku u Briselu, da čelnici BiH treba da prekinu sa nacionalističkom retorikom i da se umjesto toga usredsrede na brzi napredak u reformama.

Borel je napisao da je uputio poruku liderima BiH uoči sutrašnjeg sastanka šefova diplomatije EU na kojem će biti razmotrena situacija na Zapadnom Balkanu.

„Poslao sam jasnu poruku liderima BiH tokom važnih razgovora sa Predsjedništvom te zemlje – oni moraju da prestanu da koriste nacionalističku retoriku podjela i umjesto toga da se usredsrede na brzi napredak u reformama“, naveo je Borel.

Visoki zvaničnik EU, koji je krajem aprila boravio u BiH, rekao je da se politička atmosfera u toj zemlji nedavno pogoršala.

Borel je izmedju ostalog naveo vladavinu prava, situaciju sa migrantima, kao i „zapaljive“ reakcije na nedavne nezvanične dokumente (non-pejper) u kojima se pominje podjela BiH.

„Poziv na prekrajanje granica u regionu i podjelu BiH po etničkim linijama pokrenuo je zapaljive reakcije. Retorika koja dovodi u pitanje integritet BiH mora prestati. Opasno je i neprihatljivo je govoriti o secesiji, novim granicama, daljim etničkim podjelama ili ratu“, ocijenio je Borel.

Prema njegovim riječima, gradjani Bosne i Hercegovine i države članice EU žele da vide više napretka. Borel je pomenuo vladavinu prava, izborne i ustavne reforme.

„Uloga EU, zajedno sa SAD, je da olakša pregovore. Neprihvatljivi su pokušaji lažnog predstavljanja uloge i namjere EU i naših medjunarodnih partnera u BiH“, dodao je Borel.

Šefovi diplomatija EU održaće sutra u Briselu strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanju EU s partnerima na Zapadnom Balkanu, „zahuktavanju zajedničkih potencijala, partnerskom djelanju u suočavanju sa svjetskim izazovima“.

Kako je ranije saopšteno, Borel će ministrima dati na uvid „non-pejper“, u kojem se predočava da je „jasan cilj Zapadnog Balkan puno članstvo u EU, a svaka sugestija za neki drugi put je odvlačenje pažnje s lošim posljedicama po snažni posao koji se nužno mora odraditi da bi se ostvarila vizija ujedinjene, snažne i napredne Evrope“.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79