Borenović: Jadno je što skoro trideset godina kasnije, ratni dezerter i švercer pokušava da ospori dan nastajanja RS

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović reagirao je na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će podržati “ideju da se Dan RS-a, umjesto 9. januara, obilježava 15. februara, kada Srbija slavi Dan državnosti”.

“Na jedinom održanom, od desetina obećanih referenduma, 99,79 posto građana je jasno reklo da je Dan RS-a 9. januar. Nije prošlo ni pet godina, Milorad Dodik planira da taj praznik ukine, poništi odluku naroda i Dan Republike ‘premjesti’ na drugi datum, što je čin najgoreg izdajnika svog naroda i najvećeg podanika interesa drugih”, rekao je Borenović.

Borenović kaže da se “historijske činjenice ne mogu mijenjati kako kome padne na pamet”.

“Tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini je baš 9. januara 1992. godine, prije početka rata u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, odnosno RS. To je nepromjenjiva historijska činjenica i nije na Dodiku ili bilo kome da danas brutalno i sramno mijenja historiju”, naveo je Borenović.

Kako kaže, tačno je da je 15. februar “bitan datum koji poštuje svaki Srbin, jer tada obilježavamo i početak Prvog srpskog ustanka i donošenje Sretenjskog ustava, ali taj datum nema nikakve veze sa nastankom Republike Srpske”.

“Jadno je što skoro trideset godina kasnije, ratni dezerter i švercer pokušava da ospori dan nastajanja RS, izda narod, unizi tadašnje političko rukovodstvo koje je u burnim vremenima imalo smjelosti da proglasi Republiku Srpsku, ali najviše sve one koji su potom dali živote za stvaranje RS. Ovo je najsramniji prijedlog u historiji RS”, navodi se u Borenovićevoj izjavi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79