Borenović: To što jedna evropska država slavi protjerivanje stotina hiljada ljudi je poraz svih civilizacijskih vrijednosti

Predsjednik PDP Branislav Borenović ocijenio je povodom Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja” da je poraz svih civilizacijskih vrijednosti to što jedna evropska država u 21. vijeku slavi protjerivanje stotina hiljada i likvidacija više hiljada ljudi.

– Naš zadatak je da čuvamo sjećanje i odamo poštovanje našim žrtvama, ali i zajedno sa Srbijom učinimo sve da položaj preostalih Srba u Hrvatskoj bude mnogo bolji – istakao je Borenović.

On je naveo da je u slučaju “Oluje” međunarodno pravo doživjelo krah, a čitav svijet zažmirio na etničko čišćenje, likvidacije, granatiranje izbjegličkih kolona i spaljena i opustošena ognjišta, saopšteno je iz PDP.

– Zato je izuzetno bitno da čuvamo sjećanje na ovaj užasni zločin, prenosimo ga na buduće generacije i učimo ih da, poštujući tuđe, poštuju iznad svega i teške žrtve koje je podnio naš narod – poručio je Borenović.

Akcija “Oluja” je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

U “Oluji” je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je likvidirano, a 836 vode se kao nestali.

Hrvatska vojno-policijska akcija “Oluja” počela je 4. augusta, 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. augusta, hrvatska vojska ušla je u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79