Borenović traži da se Izetbegović izvini: U istu ravan doveo Prijedor 1992. godine i naciste

Lider PDP-a Branislav Borenović istakao je da je za najgoru osudu izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u kojoj je u istu ravan doveo Prijedor 1992. godine i naciste, te naveo da je užasavajuće da bilo ko nacistima naziva narod koji je podnio jednu od najvećih žrtava u borbi protiv te ideologije koja je odnijela milione života.

Borenović ističe da se tolerancija, suživot i povjerenje teško stiču na ovim prostorima, a da se pokidaju dovoljna je jedna izjava poput ove.

On je naveo da je ovakva izjava svojstvena Izetbegoviću, koji koristi svaku priliku da na najgori mogući način vrijeđa srpski narod, te zatražio da se Izetbegović izvini zbog ovakve retorike.

“Ovakva izjava posebno je zastrašujuća za potomke stanovnika Kozare, gdje je tokom Drugog svjetskog rata počinjen jedan od najstrašnijih zločina nad srpskim narodom ikada, a logor smrti Jasenovac gotovo desetkovao tamošnje stanovništvo”, rekao je Borenović.

On dodaje da tu danas žive ljudi čije su porodice bile žrtve i borci protiv nacizma i ustaštva, ideologije čiji su najvjerniji sljedbenici bili pripadnici zloglasne `Handžar divizije`, o kojoj, kako kaže, Izetbegović veoma mnogo zna.

Borenović smatra da je izgradnja u ratu porušenih mostova pomirenja dugotrajan i osjetljiv proces, a da ga srušiti mogu i male riječi, a posebno one “opasne i zapaljive koje uz to sijeku jače od mača”.

“Dijalog i dužno uvažavanje svake žrtve nemaju alternativu, ali je neprihvatljivo prekrajanje istorije i ratnohuškačka retorika koja ne doprinosi budućnosti na ovim prostorima”, rekao je Borenović.

Bakir Izetbegović napisao je na svom “Fejsbuk” profilu da je na današnji dan 1992. godine započeta kampanja istrebljenja nesrpskog stanovništva Prijedora.

“Zbog njih, njihovih porodica, ali i budućih pokoljenja ćemo pamtiti, podsjećati, opominjati i boriti se da više nikada i nigdje nacisti i šovinisti ne obilježavaju i ne ubijaju ljude samo zato što ne pripadaju njihovom narodu ili rasi”, naveo je Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79