Boris Tadić nakon prijetnji smrću: Sve bih opet ponovio, stojim iza svake svoje odluke

Poslije presude Ratku Mladiću u Beogradu i Banjaluci osvanuli su grafiti i plakati na kojima se poziva na njegovu smrt.

Boris Tadić kaže kako ima vojno obezbjeđenje. Dodaje da je još 2004. godine znao šta ga čeka. Prijetnje ga nisu iznenadile, dobija ih svaki dan preko društvenih mreža. I, kako tvrdi, njegove odluke bile su poštovanje zakona Srbije.

“Ja ne odustajem ni od jedne svoje odluke. Ni saradnje sa Haškim tribunalom. Stojim iza svake svoje odluke.Znao sam da ću to trpiti i u budućnosti i ničeg ne da se ne stidim. Nego bih opet to uradio, jer je to poštovanje zakona. To je jedini način da se mi iscjelimo kao narod. Da se suočimo sa prošlošću. To što se neki drugi u Bosni ili Hrvatskoj ne suočavaju sa prošlošću, to ne znači da mi treba da se ponašamo kao oni“, kaže Tadić.

Prijetnje su osvanule u centru Beograda, ali i u Banjaluci. Pravnici strahuju da će tužilaštvo u ovom slučaju ostati nemo.

„Jasna je obaveza tužilaštva da reaguje. Da se vidi da li ima elemenata krivičnog djela. Da li je to neka grupa koja se organizovala da bi proganjala bivšeg predsjednika, ometala ga u životu i dovodi ga u situaciju da da se ponovo radi njegova procjena bezbijednosti. Sve ono što ne bi smjelo da se dešava jednoj zemlji koja se približava Evropskoj uniji“, kaže pravnik Milan Antonijević.

„Mi nismo pravili Velju Nevolju. Mi nismo pravili političke grupe koje su batinale političke protivnike. Vučić je na jedan bizaran način prikazivao na medijima i govorio na medijima sa ljudskim mesom da ne pominjem i ne ulazim u tu bizarnost, mi smo to iskreno radili i opet bi to radili“, kaže Boris Tadić.

Aktuelni predsjednik Srbije traži od nadležnih državnih organa da u najkraćem roku pronađu osobu ili osobe koje su učestvovale u pisanju grafita.

„Srbija je zemlja u kojoj niko ne smije ni da strada. Niti da ispašta zbog toga što ima drugačiji politički stav ili mišljenje. Po tom pitanju ne smije i ne može da postoji bilo kakvo ali“, naveo je Vučić.

„Skaradno je kada Vučić kaže svako ima pravo na svoje mišljenje. Ne smije da trpi prijetnje smrću zbog toga. Ovdje se ne radi o drugačijem mišljenju. Ovdje se radi o bazičnom mišljenju, principima i vrijednostima jednog društva. Radi se o različitom viđenju života. Ne možete huškati ljude na ubistvo, jedne na druge. Ne možete dijeliti društvo, jer to nas uvodi sve zajedno u potpunu katastrofu“, kaže Tadić.

Potpredsjednica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta direktno je na društvenim mrežama uperila prstom u Borisa Tadića. Poručila da je on kriv zato što je Ratko Mladić dobio doživotnu kaznu zatvora. Radeta je inače jedna od osoba koju Haag i dalje traži. Ona se, kako tvrdi, neće odazvati, jer poštuje zakone Srbije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79