Borrell: Bosna i Hercegovina i Evropska unija su “sestre blizanke”

Josep Borrell, potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, u današnjem obraćanju Bosancima i Hercegovcima poručio je da pluralitet koje ima glavni grad BiH, ali i cijela država, ogromno bogatstvo i snaga, ali isto tako i “moćno oružje” u rukama onih koji žele zadržati podjele.

Kada u Sarajevu čujem ezane sa džamija pomiješane sa zvonjavom crkvenih zvona, a u neposrednoj blizini je i sinagoga, sjetim se i moje rodne Španije, moga grada Toleda, kazao je na početku svoga obraćanja Bosancima i Hercegovcima potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, prenosi N1.

– Historija nas je naučila da razlike itekako mogu biti oružje. Imali smo takav slučaj i prije 30 godina kada su komšije i susjedi postali neprijatelji. Slične stvari su se dešavale i u drugim mjestima u svijetu, tako da i Sarajevo nije iznimka – dodao je Borrell.

Poručio je kako su Bosna i Hercegovina i Evropska unija “sestre blizanke”, utemeljene na istim vrijednostima.

– I utemeljene smo u isto vrijeme – 1992. godine. Tada je EU postala sljedbenica evropske zajednice dok su građani BiH na referendumu izglasali svoju nezavisnost – naveo je potpredsjednik Evropske komisije.

Podsjetio je kako je Evropska unija projekat prevazilaženja tragedija prošlosti…

– Jedna od tih tragedija je počela i u ovom gradu, ali te tragedije smo uspjeli prevazići. Bili smo u stanju graditi mir i jedinstvo tamo gdje su postojale razlike. Zbog toga insistiramo u pridržavanju zapadnog Balkana Evropskoj uniji – poručio je na kraju Borrell.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79