Bosanac dobio svoj asteroid “Muminović”. Hoće li udariti u Zemlju?

Bh. astronom Muhamed Muminović dobio je asteroid, odnosno NASA je po njemu nazvala jedan od tri najznačajnija otkrivena asteroida.

On je za N1 televiziju otkrio kako mu je ukazana velika čast pojašnjavajući da se osjećao kao da je dobio Nobelovu nagradu. Također, odgovorio je i na pitanje da li nam prijeti opasnost od novog “bosanskohercegovačkog” asteroida.

Postoje pravila Međunarodne astronomske unije, to su kao Ujedinjene nacije, ne možete nazivati ništa po volji. Jedina organizacija koja ima pravo da imenuje planete, asteroide.. to je ova Unija. Postoje stroga pravila. Ne možete nazivati po kućnim ljubimcima, po Putinu ili Hitleru. Znači, postoje pravila ko može da dobije.

U mom slučaju jedan hrvatsko-američki astronom, inače rođen u Sarajevu, profesor u Washingtonu, predložio je moje ime jer je on otkrio asteroid. Željko Ivezić je mene kadidovao jer je u svojoj mladosti čitao i učio iz mojih knjiga o astronomiji. Želio je da se asteroid zove Muminović i Unija je to prihvatila.

Je li opasan asteroid Muminović?

Po Zemlju nije opasan, mada da udari ovaj Muminović ja bih se osjećao ružno (smijeh). Ovaj moj asteroid koliko znam nije opasan. To je jedna čast koju dobijete, za mene kao Bosanca koji je uradio neke stvari u astronomiji ovo priznanje je poput Nobelove nagrade.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79