Bosanac i petorica Srba na smrt pretukli američkog državljanina na Zakintosu

Petorica državljana Srbije i jedan britanski državljanin porijeklom iz BiH, koji su optuženi da su na smrt pretukli američkog državljanina Bakarija Hendersona na ostrvu Zakintos u julu 2017, proglašeni su krivim na ponovljenom suđenju na grčkom drugostepenom sudu u Patri.

Drugostepeni sud je potvrdio kazne izrečene na prvostepenom suđenju 2018. godine, prenosi grčki list Ekatimerini.

Petorica optuženih proglašena su krivim za nanošenje tjelesnih povreda sa predumišljajem, a jedan za nanošenje tjelesnih povreda sa smrtnim ishodom.

Sud je jednom okrivljenom izrekao kaznu od deset godina zatvora, četvorici okrivljenih osam godina i drugom okrivljenom pet godina zatvora.

Branioci su izjavili da su zadovoljni presudom, ali Hristos Kaklamanis, advokat koji zastupa Hendersonovu porodicu, naveo je da će porodica “tražiti, kada to postane izvodljivo, da Vrhovni sud poništi odluku”, navodi grčki list.

U presudi donesenoj 22. novembra 2018. godine najvišu kaznu dobio je D. R, 10 godina zatvora, M. I, S. S. i N. R. osuđeni su na nešto manje zatvorske kazne, kao mlađi punoljetnici, dok je M. S. osuđen na pet godina, a A. O, britanski državljanin porijeklom iz BiH, osuđen je na 15 godina zatvora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79