BiH Bosanac osuđen na doživotnu robiju: Bacio Molotovljev koktel u kamper, dvije djevojčice...

Bosanac osuđen na doživotnu robiju: Bacio Molotovljev koktel u kamper, dvije djevojčice i djevojka žive izgorjele

Sud u Rimu osudio je na kaznu doživotnog zatvora Šerifa Seferovića, državljanina BiH, jer je 10. maja 2017. godine na parkingu tržnog centra „Centocelle“ u predgrađu prijetonice Italije, bacio Molotovljev koktel u kamper vozilo koje je koristila trinaestočlana porodica Romana Halilovića, također bh. državljanina.

Zastrašujući epilog

Epilog je bio zastrašujući – smrtno su stradale tri kćerke Halilovića: Elizabet (4), Angelika (8) i Frančeska (20).

Nesretne kćerke Halilovića žive su izgorjele do dolaska vatrogasaca! Njih osmero je uspjelo da se spasi.

 Odnošenje tijela nastradalih - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Odnošenje tijela nastradalih(Agencije)

Policija je odmah isključila rasni motiv tragediju i istragu usmjerila ka mogućem obračunu porodica Halilović i Seferović. Seferović je nedugo poslije lišen slobode, ali je brzo pušten zbog nedostatka dokaza. Priveden je ponovo 7. oktobra 2017. godine, zajedno s bratom Andreom.

Presuda mu je izrečena 18. septembra. Prethodno je njegova sestrična Lisabeta Viola, zbog istog djela, dobila 20 godina iza rešetaka.

Seferović i njegovi saučesnici skovali su plan kobne noći likvidiraju oca djevojčica Romana Halilovića. Kada ga nisu pronašli, za odmazdu su zapalili kamper u kojem se nalazilo 11 njegove djece.

Tragedija je mogla da se dogodi i ranije, jer je porodica Halilović i prije bila na meti Seferovića. Napad na kamp-prikolice u rimskom naselju Ćentoćele prvo se dogodio 5. maja 2017. godine kada su Romolo Balzani, Šerif i Andrea Seferović bacili dva Molotovljeva koktela. Tada niko nije nastradao, a izgorjelo je više kamp-prikolica.

Identičan slučaj ponovljen je 10. maja 2017. kada su u požaru stradale tri sestre. Shvativši što su uradili, porodica Seferović je iz Italije pobjegla u BiH, ali su se Šerif i Andrea vratili u Italiju, gdje su lišeni slobode.

Renato Seferović pušten na slobodu

Zbog sukoba porodica Seferović i Halilović u Italiji, posla su imali i bezbjednosne službe naše zemlje. Poslije tragedije u Italiji, Renato Seferović (24) i njegov maloljetni brat Dž. S. (15) lišeni slobode su u otobru 2017. godine u Bosanskoj Gradišci na osnovu potjernice Interpola u Rimu, zbog sumnje da su učestvovali u ovom djelu.

Osuđeni Seferović - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Osuđeni Seferović(Agencije)

Talijanski mediji pisali su tada da Renato konstitucijom odgovara čovjeku koji je snimljen kako na kamper baca Molotovljev koktel. Rimska policija ga je sumnjičila da je nakon slučaja koji je napravio, ukrao pojedine snimke nadzornih kamera na kojima se vidi muškarac koji na kamper baca Molotovljev koktel. Međutim, braća Renato Seferović i Dž. S. su pušteni na slobodu i nisu izručeni Italiji.

S obzirom na to da je osumnjičeni državljanin BiH i da sa Italijom nemamo bilateralni sporazum o izručenju domaćih državljana, Renato Seferović je pušten na slobodu.

Oglasio se i papa Franjo

Ovaj slučaj je šokirao Italiju, a poruku podrške porodici Halilović uputio je i papa Franjo posredstvom Monsinjora Krajevskog.

Rimska gradonačelnica Virginia Rađi došla je na mjesto tragedije, dok je predsjednik Italije Serđo Matarela tada napisao da je “likvidiranje djece nedostojno ljudske rase”. Nakon tragedije građani Rima su donosili cvijeće na mjesto tragedije, kako bi se oprostili od nastradalih, prenosi Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
LM