Bosanac pronašao jednu od najugroženijih riba u Jadranu

Magistar patobiologije-ekologom i rukovoditelj “Shark Talesa” Andrej Gajić sa svojim timom i u saradnji s lokalnim ribolovcima, otkrio je jednu od najrjeđih i najugroženijih vrsta riba – “leptiricu” (Gymnura altavela), koja u ovom vijeku nije bilježena u Jadranskom moru.

Istraživanja je obavljao u Valoni (Italija). Njegovo otkriće objavljeno je u časopisu Journal of Fish Biology.

“Nalaz predstavlja i prvi opis gravidne ženke u čitavom sjevernom Mediteranu. Iznenađujuće, jedinka je bila veća od prethodno opisanih, nosila je najveći broj fetusa i pronađena je na dosta većoj dubini od one koja se smatrala maksimalnom za vrstu.

Jedinka je nažalost bila već mrtva po izvlačenju mreže, a naš palpacijski pregled ukazao je na kasni graviditet. Fetusi sam hirurški odstranio iz oba uterusa, nakon čega smo ih pažljivo prenijeli na improviziranu in-vitro inkubaciju i praćenje. Tokom inkubacije, fetuse smo hranili ručno, i to putem cjevčice.

Jedinke smo docnije pregledali patomorfološki, histopatološki, imunološki, radiološki i mikrobiološki – što predstavlja najopsežniji pregled do sad u regiji i predmet je drugog rada koji prati ovaj publicirani.

Pored pored nalaza u proteklih 12 mjeseci imali smo još pet novih susreta s adultnim jedinkama na tri lokacije duž istočnog Jadran”, naveo je Gajić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79