Bosanac u Australiji o novim cijenama cigareta: Ama kad ona prahne, nek’ košta šta košta!

Mi, novopriključeni bosanskohercegovački Australci, prispjeli ovdje posljednjim migracionim valom od unazad 20-ak godina – ima nas oko 40 hiljada – još uvijek se susrećemo sa znamenostima, iznenađenjima i čudima ove Terra Australis – “južne zemlje”, kako ju je davne 1803. engleski istraživač Flinders nazvao i iscrtao na mapi. Holandski istraživači su ovu zemlju “djelimično otkrili” u 17. vijeku i nazvali je Južna Holandija.

Samo za ilustraciju da se pomenu neke najinteresantnije zanimljivosti, a svakako ćemo krenuti od kengura. Pa, da se kaže, u ovoj zemlji ih je dva puta više nego stanovnika, tj. blizu 50 miliona dok je australska populacija 25 miliona. No, najveći broj Australaca i ne vidi kengure u prirodi jer Australci („Aussies“, kako sami sebe zovu) žive u ogromnom procentu (89%) u velikim gradovima – Sydney, Melbourne, Birisbane, Perth, Darwin, Adelaide, piše mojabih.

Uz kengure da pomenemo i kamile koje su na ovaj kontinent dopremljene iz Indije i Afganistana tokom 19. vijeka zbog organizovanja trgovačkih karavana preko velikih australskih pustinja. Danas ih je na ovom kontinentu više od milion i izvoze se u Saudijsku Arabiju pa i u Sjedinjene Američke Države.

U Australiji je preko 10 hiljada plaža, a kupači i surferi mogu slobodno da nose novac u kupačim odjevkama jer su novčanice plastificirane, otporne na vodu i nepoderive. A kad je već riječ o novcu, i ovdje se naravno lako troši, čak i lakše no drugdje ako sebi priuštiš luksuz da na primjer ne izađeš na glasanje ili da konzumiraš alkohol na javnom mjestu kao što su ulice, parkovi, plaže… To su kažnjiva ponašanja i kazne su zaista visoke.

Ali, predmet najnovije australske zanimljivosti ovoga puta je nešto drugo, a to je da se u ovoj zemlji prodaju cigarete po najvišim cijenama u svijetu…

Naime, od septembra ove godine najjeftinije cigarete u standardnom pakovanju od 20 komada iznosit će 29 australijskih dolara ili 35 konvertibilnih maraka, dok će recimo najpopularniji “zlatni” Marlboro koštati 48.50 AU dolara ili 58,7 KM. Ovo u ovdašnjim uslovima znači da će takozvani “jedna kutija dnevno-pušači” Marlbora u toku jedne godine za cigarete izdvajati oko 18 hiljada AU dolara ili skoro 22 hiljade KM.

Ovo je već osma godina zaredom kako australske vlasti podižu cijene cigareta za 12.5% i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) utvrdila je da su ta poskupljenja “jedini najefikasniji način da se podstaknu korisnici duhana da prestanu da puše i spriječe djeca da počnu pušiti”. No, prema izvještajima Australskog biroa za statistiku, pad broja pušača je npr. 2014., 2015., 2017., 2018. godine iznosio samo 0,7 %, ili, reklo bi se – ko je pušio i dalje puši.

Ova tema je, naravno, veoma aktualna među našom bh. australskom populacijom. Nekolicina upitanih pozdravlja mjere, a okorjeli pušači mašu glavama rezignirano, dok je jedan od pitanih baš na “naš” način bio jasan i nepokolebljiv u stavu:

– Ama kad ona prahne, nek’ košta šta košta!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79