Bosanac u Beču ima zanimljiv hobi: Pogledajte nevjerovatne makete aviona

Nermin Podžić je 45-godišnji Sarajlija koji već nekoliko godina zajedno sa svojom porodicom živi i radi u Beču. Slobodno vrijeme između poslovnih i porodičnih obaveza isključivo posvećuje sebi, tj. svojoj ljubavi prema avio modelarstvu.

S Podžićem, koji je Instagram publici poznat pod pseudonimom spotterdavion, smo obavili kratak razgovor o njegom zanimljivom hobiju.

Otkud ljubav za ovakvim hobijem?

Imao sam sreću da svoje djetinjstvo provedem pored Vazduhoplovno-tehničke vojne akademije u Rajlovcu. Postojalo je neko nepisano pravilo da djeca koja žive u blizini mogu “upasti” u taj “zatvoreni krug” kako bi se igrala na terenima. I upravo pored tih terena su se nalazili neki Canadairevi F-86E, poznatiji kao Sabre, DC-3 Douglasi koji su prepušteni zubu vremena, zapravo, nama djeci, predstavljali savršenu priliku da se igramo pilota. Sjećam se da je bilo ljeto 1986. kada smo ih otkrili, i da bez obzira na usijani lim augustovskog sunca, naš raspust je bio “letački” savršen. Nekako je od tada, sve krenulo tom stazom.

Trumpeter 02863 1/48 MiG-21MF Fishbed J
Trumpeter 02863 1/48 MiG-21MF Fishbed J

Otkad se baviš avio modelarstvom?

Baš u tom nekom periodu u Sarajki, negdje u ljeto 1986. otkrio sam jedan ćošak gdje su se mogle kupiti ESCI makete. Sjećam se da je moja prva maketa bila neki “Tornado”, koju je moj rođak dobio, ali je velikodušno prepustio mojoj malenkosti.

Tamiya No. 61063 1/48 Messerschmitt Bf109E-4/7 Trop
Tamiya No. 61063 1/48 Messerschmitt Bf109E-4/7 Trop

Koliko košta u prosjeku da se kupi i sastavi jedna maketa?

Makete nisu skupe, ako je to hobi koji vas ispunjava. Ja sam počeo sa ESCI-em koja je bila relativno pristupačna maketa. Za neki omjer od 1/72 cijena je tada bila nekih 30-40 KM. Danas ESCI više ne postoji, ali su se pojavili u međuvremenu neki novi “igrači”. Istovremeno, kako vrijeme prolazi, razvijaju se i tvoje maketarske “sposobnosti”, što sa sobom vodi i do potrebe da ulažeš u kvalitetnije makete i materijale. Danas, uglavnom radim G.W.H., Tamiya, Hasegawa i Trumpeter. Cjenovno su par puta skuplje od mainstream maketa poput Revella, ali su daleko kvalitetnije i detaljnije.

Hasegawa’s No. 07207 Mcdonnell Douglas - Mitsubishi F4EJ Phantom II -1/48
Hasegawa’s No. 07207 Mcdonnell Douglas – Mitsubishi F4EJ Phantom II -1/48

Koliko treba vremenski za jedan avion?

U biti sve zavisi od nekoliko faktora. Najprije koliko je maketa složena, odnosno iz koliko dijelova se sastoji, zatim kvalitete makete. Postoje makete koje se mogu “složiti” za par sati. Međutim, ukoliko želite napraviti maketu koja će, kako moj Mostarac Goran Sudar veli “biti živa”, onda vam treba nekoliko sedmica i dosta strpljenja.

Da li imas poseban alat i koji?

Najvažnija je sama maketa, i tvoje maketarske sposobnosti. Na kraju krajeva to dvoje kad spojiš, dobije maketu “koja je živa”. Od alata, po meni je najvažniji tzv. “airbrush” – mali, vrlo precizan pištolj za nanošenje boje. Airbrush radi na principu da brzim potiskivanjem zraka kroz tzv. Venturijevu cijev stvara vakum, koji posljedično usisava boje iz spremnika, mješa je sa zrakom i gura kroz vrlo fine mlaznice, koje ju raspršuju u vrlo fine kapljice.

Koji ti je omiljeni model aviona?

Ja bih prije rekao da mi je omiljeni model aviona onaj koji je zahtjevniji za izraditi. Tako da ću reći, onaj koji je zahtjevan.

Kako crtaš detalje?

Postoji nekoliko metoda za detalje. Po meni je najvažniji onaj završni, tzv. “weathering”. Tom metodom zapravo maketar pokušava “ostariti” maketu da bi izgledala što je moguće vjerodostojnije.

Da li planiraš napraviti izložbu?

Trebao sam sudjelovati na GoModelling u vojno-historijskom muzeju u Beču početkom marta – jednom od najvećih u ovom dijelu Evrope – ali je nažalost sve prolongirano do boljih vremena.

Nermin Podžić, živi i radi u Beču (Foto: Klix.ba)
Nermin Podžić, živi i radi u Beču (Foto: Klix.ba)

Za naše čitatelje koji bi se htjeli baviti istim hobijem možeš li im dati koji savjet, gdje kupiti makete, koje su najbolje, koje boje, alat itd?

Dva savjeta, počnite sa nekom običnom maketom, bez puno očekivanja, ali sa puno strpljenja. I onda se polako “gradite”, a za sve što ne znate, imate YouTube, maketarske forume, ili moj instagram profil pa me slobodno kontaktirajte piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79