Bosanac Zagrepčanima “skidao uroke” pa im uzeo novac, morali i pješice da prave krug po kvartu

Zagrebačka policija podnijela je krivičnu prijavu protiv 30-godišnjeg državljanina BiH zbog sumnje da je, tvrdeći da “skida uroke” i liječi zdravstvene tegobe, uspio oštetiti tri osobe za ukupno 146.000 kuna, oko 35.000 maraka, saopštili su u nedjelju iz Policijske uprave zagrebačke (PUZ).

Policija je nakon sprovedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičila 30-godišnjaka za počinjenje dva krivična djela prevare i jedno djelo teške krađe.

Navode da je tim djelima počinio materijalnu štetu nad troje oštećenih u ukupnom iznosu od 146.000 kuna (oko 36 000 KM).

Sumnjaju da je 30-godišnjak putem profila na društvenoj mreži, na kojoj se koristio lažnim imenom, naveo da “liječi crnu magiju”.

“Nakon što mu se 19. februara 2021. godine na oglas javio oštećeni, osumnjičeni mu je rekao da uzme ušteđevinu i donese ju na Trg žrtava fašizma. Vjerujući da osumnjičeni, kako mu je predočio, uistinu skida uroke, oko 19 sati oštećeni je došao na dogovorenu adresu sastanka”, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni 30-godišnjak je zatim prišao oštećenom, koji je bio u svom autu, te ga uputio da mu radi “skidanja uroka” preda novac i pješice napravi rutu koju mu je striktno zadao u naselju u kojem su se našli.

Oštećeni je to i učinio, a muškarac iskoristio je njegovu odsutnost te se udaljio s mjesta događaja.

Nadalje, ni sedmicu dana kasnije, 30-godišnjak je telefonski kontaktirao žensku osobu i ponudio joj uslugu “skidanja uroka crne magije” te se i s njom našao na Trgu žrtava fašizma.

Dok je oštećena tražila sitni novac kako bi platila uslugu parkiringa, osumnjičeni je, prema navodima policije, vidio da ona kod sebe posjeduje veću količinu novca te je jednom trenutku u svoje ruke uzeo njen novac, obećavši da će joj ga sljedeći dan vratiti.

Nakon što ga je oštećena zatražila da joj vrati novac, osumnjičeni joj je predao tek manji iznos, dok je ostatak novca zadržao za sebe nakon čega se vozilom udaljio s mjesta događaja.

U trećem slučaju, 30-godišnjak je nazvao još jednu oštećenu osobu i lažno joj se predstavio da joj može pomoći u rješavanju njenih zdravstvenih problema. Kada je oštećena osoba pristala na ponudu, muškarac je došao u njen stan na području Trešnjevke, a nakon što ga je pustila u stan, on je iskoristio njenu nepažnju i iz komode ukrao novac, tvrdi PUZ, prenosi Hina.

Osumnjičeni je predat pritvorskom nadzorniku, dok je krivična prijava podnesena nadležnom državnom tužilaštvu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79