Bosanci ne odustaju: Skup građana u Ženevi. Protiv secesije i sukoba

Oko 500 ljudi iz Švicarske i Francuske prisustvovalo je danas mirnom skupu podrške za Bosnu i Hercegovinu koji je održan u Ženevi.

Zastave Bosne i Hercegovine zavijorile su se u centru Ženeve i odjeknule poruke “Živjela Bosna i Hercegovina!”.

Na skupu su viđene i zastave Republike BiH, te cvijeće – ljiljani. Na transparentima su poručili da su “Presude Evropskog suda za ljudska prava osnova za budućnost BiH” i “Ja sam za mir”.

– Osjetili smo svi zabrinutost naroda. Dok smo mi širili poruke mira i tražili od svih onih čija je odgovornost da garantuje mir u Bosni i Hercegovini, stizale su nam informacije o dešavanjima u Banjoj Luci. Zaista je strašno! Ali uprkos svemu, mi ipak poručujemo da smo svi spremni stati u odbranu suvereniteta i jedinstva Bosne i Hercegovine. Iako poruke koje nam stižu iz Banja Luke zvuče strašno, ne bojimo se. Jer čvrsto vjerujemo u multietničku Bosnu i Hercegovinu i na podršku Evrope i svijeta kako bi izbjegli tragediju kao onu prije 30 godina – kazale su Ajla Kuduz i Sedina Delić Tanović, organizatorice protesta.

Pripremili su i peticiju koju će poslati generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu kojom zahtijevaju da se sankcioniše ponašanje Milorada Dodika, SNSD-a, njegovih partnera.

Danas je održan i skup podrške u Parizu, dok se masovni protesti bh. građana očekuju sutra u Belgiji, Norveškoj, Austriji, Švedskoj, Italiji itd piše N1.

U Parizu građani su organizirali protestnu šetnju od Trga Bastilje do Trga Republike. Sa protesta, koje je organiziralo nekoliko udruženja iz Francuske, Švicarske i Belgije, upućene su poruke za mir u BiH, iskazano protivljenje secesionističkim planovima iz RS, te upućen poziv međunarodnoj zajednici i iskazana odlučnost da se odbrani teritorijalni integritet BiH.

Protesti širom Evrope

Bosansko-hercegovačka dijaspora poziva i na sutrašnje proteste u Briselu. U pozivu se navodi da građani BiH izvan domovine ne žele da se ponove devedesete, neće rat i podjele i dižu svoj glas.

Masovni protesti sutra su najavljeni u brojnim državama Evrope i svijeta, a sa skupova u više od 35 gradova, iz 14 država bit će upućeni jedinstveni zahtjevi – zaustaviti politiku podjela iz Banja Luke i spriječiti nastavak krize koja može dovesti i do rata, jer ogromna većina građana u domovini i izvan nje svjesna je da uzrok najvećoj krizi od Dejtona nisu etnički sukobi, već je ona vještački stvorena neodgovornim politikama i nezakonitim i neustavnim odlukama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79