Bosanska Krupa: Uklonjene mine da prođe cesta

Za potrebe izgradnje magistralne ceste koja će kvalitetnije povezati Bihać i Bosansku Krupu, timovi Federalne uprave Civilne zaštite okončali su deminiranje oko 206.000 metara kvadratnih površine na području između sela Grmuše i Malog Radića.

Radi se o prostoru gdje su se u proteklom ratu vodile intenzivne borbe i koje je kontaminirano zaostalim minsko-eksplozivnim sredstvima, pa je tokom deminiranja pronađeno 11 protivpješadijskih mina i šest komada ostalih eksplozivnih naprava.

Sva sredstva su uništena, a treba istaći kako je ovaj posao urađen na zahtjev Javnog preduzeća “Autoceste Federacije BiH” s obzirom na to da je na tom području planirana izgradnja jedne od dionica pomenutog putnog pravca. Nakon urađenog posla, predstavnici Federalne uprave civilne zaštite upoznali su zvaničnike Bosanske Krupe s granicama deminiranog teritorija.

Inače, Unsko-sanski kanton spada u područja gdje postoji najveća opasnost od minskih polja u Bosni i Hercegovini, a prema zvaničnim podacima, još je površina od oko 97 miliona metara kvadratnih kontaminirana zaostalim minama.

U poslijeratnom periodu na njihovom uklanjanju nije učinjeno dovoljno, a do sada izdvojena sredstva nisu bila dostatna kako bi se riješio ovaj problem.

U Unsko-sanskom kantonu bez mina su grad Cazin i općina Bosanski Petrovac, a zbog mina najugroženiji su grad Bihać i općine Bosanska Krupa, Sanski Most i Velika Kladuša. Zbog nedostatka donatorskih sredstava, nažalost, proći će još puno vremena dok se ne deminiraju sva minska polja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79