Bosanski jezik i konstitutivnost Srba u HNK: Čović konačno popustio pod pritiskom Međunarodne zajednice?

Na jučerašnjoj 150. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) razmatrala je prijedloge amandmana na Ustav HNK-a koje je podnijela većina hrvatskih zastupnika u Skupštini, Klub zastupnika Bošnjaka i Klub zastupnika Srba.

Nakon razmatranja, Vlada je dala pozitivno mišljenje na amandmane koji se odnose na konstitutivnost Srba u ovom kantonu i amandman koji se odnosi na bosanski jezik. Na ostale amandmane Vlada nije dala pozitivno mišljenje.

– Nakon razmatranja, Vlada je dala pozitivno mišljenje na amandmane koji se odnose na jezik i konstitutivnost Srba. To sada ide u skupštinsku proceduru – potvrdio je portparol Vlade HNK-a Pero Pavlović.

U Ustavu HNK-a tako će odsad službeni jezici biti bosanski, srpski i hrvatski, dok su u prošlosti to bili hrvatski i “jezik bošnjačkog naroda”. Također, Srbi će prvi put otkako je bh. entitet Federacija Bosne i Hercegovine podijeljena na kantone, postati konstitutivni u HNK-a, piše Avaz.

Očito je došlo do iznenadnog preokreta i lider HDZ-a BiH Dragan Čović konačno je popustio pod pritiskom Međunarodne zajednice, pa će nakon 25 godina Srbi konačno postati konstitutivan narod u HNK, a jezik bošnjačkog naroda postati legitiman u tom kantonu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79