Bosanski Novi: Vodostaj Une i Sane u porastu, obustavljena nastava

Vodostaji rijeka Une i Sane u Bosanskom Novom i dalje su u porastu, a u ovoj općini upravo su pripadnici Civilne zaštite i građani počeli puniti pijeskom vreće koje će biti postavljene na kritične tačke.

Prema podacima lokalnog Centra za obavještavanje, u 14 sati vodostaj rijeke Une iznosio je 500 centimetara, što je za 18 centimetara više nego jutros.

Vodostaj rijeke Sane iznosi 530 centimetara i za 18 centimetara je viši nego jutros.

Načelnik općine Bosanski Novi Miroslav Drljača rekao je kako će vreće s pijeskom biti postavljene na mjestima gdje se očekuje da će u gradskom dijelu prelaziti voda.

– To je na obali Sane kod željezničkog mosta i na širim prolazima na keju pored rijeke Une. Ovo je preventivna aktivnost i građani nemaju razloga za paniku – rekao je Drljača.

On je naveo da je vodostaj rijeke Une uzvodno od Bosanskog Novog u opadanju i da se polako u korita povlače Japra i Vojskova, iako ima još dosta vode van korita.

U Bosanskom Novom danas i sutra ne rade školske i predškolske ustanove.

Od jučer ujutro su uključene prepumpne stanice, a od noćas su na snazi mjere redovne odbrane od poplava.

Redovne mjere zaštite od poplava su na snazi pri vodostaju rijeke Sane od 320 centimetara.

Kada je riječ o vodostaju rijeke Une, redovne mjere zaštite od poplava na snazi su kod vodostaja 450 centimetara, vanredne na 510, stanje elementarne nepogode kad vodostaj dostigne nivo 540 centimetara, javlja Srna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79