Bosanski “Pink Panter” ostaje u pritvoru

Sud Bosne i Hercegovine izvršio je redovnu dvomjesečnu kontrolu pritvora prema optuženom Milosavu Veskoviću. Utvrđeno je da i dalje postoje okolnosti koje opravdavaju mjere pritvora. Naredna kontrola je 21. marta ove godine, saopćeno je iz Suda BiH.

Hrvatska je u novembru izručila Bosni i Hercegovini Milosava Veskovića (39), za kojim je naša zemlja raspisala potjernicu pod optužbom da je, kao član grupe Darka Eleza, učestvovao u pljački više transporta novca, za šta je optužen u predmetu “Lutka”.

Vaskovića, koji je izdržavao kaznu u zagrebačkom zatvoru Lepoglava, tražila je i Austrija zbog sumnje da je, kao član bande “Pink Panter”, učestvovao u pljačkama satova i zlatnog nakita, vrijednog 1,5 miliona eura.

Milosav Vesković, koji je u dva navrata bio u bijegu, uhapšen je 6. maja 2014. na Graničnom prijelazu Karakaj te je pušten na slobodu nakon što je uplaćeno jemstvo od 10.000 eura. Sud BiH sada je ukinuo ovo jemstvo i vratio Vaskoviću uplaćeni iznos.

Vesković je iste godine pred Sudom BiH negirao krivicu za organizirani kriminal, pranje novca i razbojništvo u predmetu “Lutka”. Kako je ponovo postao nedostupan, njegov predmet izdvojen je, kao i predmet protiv Darka Eleza i drugih, koji su bili u bijegu.

U Hrvatskoj je Vesković uhapšen 2015. i tamo je bio zadržan zbog izdržavanja troipogodišnje kazne zatvora. On je u Zagrebu osuđen zajedno s Dejanom Kostićem (49), Aleksandrom Tasićem (48) i Sašom Antonićem (41) iz Srbije te sa Pavlom Stevićem (31) i Vladom Tomanićem (49) iz BiH.

Namjeravali su da izvedu napad na blindirano vozilo za dostavu novca. Akcija je spriječena, jer je policija dobila dojavu da se grupa stranih kriminalaca nalazi u Zagrebu pa su im policajci i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u televizor postavili skrivenu kameru i snimali ih nekoliko dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79