Bosanski soj korona-problema: Samo nek je blokada, doći će i vakcine

Gotovo da ne postoji nijedna faza teške i mučne borbe protiv korone u godini dana iza nas, a da je politika u Bosni i Hercegovini nije posebno začinila praveći od svega svoj specifičan soj problema. Tako je sada i sa nabavkom vakcina.
Prvo smo najmanje testirali na koronu, imali premalo PCR testova, pa smo dobili afere prilikom nabavke medicinske opreme (respiratori, mobilna bolnica u RS-u…), pa smo imali problema s raspodjelom donacija, a sve smo začinili s procesom nabavke vakcina.

Državni nivo vlasti u svim zemljama je nabavljao vakcine. Ali nije u BiH. Nije zbog indolentnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, ali i ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević u čijem je opisu posla i zdravstveni segment. Na bezbroj poziva i upita da li će naša zemlja direktno pregovarati i nabavljati vakcine dobijali smo poruke da je to nepotrebno jer je Covax navodno najsigurniji.

Potom smo dobijali poruke od Tegeltije, ali i od ministrice vanjskih poslova Bisere Turković da se nakon afere respiratori niko ne usuđuje krenuti u hitnu kupovinu vakcina.

Takvo rasulo na državnom nivou nije vodilo ničemu drugom nego potpunom krahu, kojeg je u jednoj rečenici najbolje opisao Šemsudin Hasić, vlasnik Hercegovinalijeka. Za Klix.ba je kazao da je nekome očito bilo stalo prikazati kako na dežavnom nivou ništa ne funkcionira. A dobro se zna koje je u cilju da se takva slika stvori.

Kada smo kao država na sve vozove zakasnili, i kada je entitet RS već bio ušao u proceduru nabavke ruske vakcine, Federacija pokreće prve korake. Tri mjeseca nakon pojave vakcine na tržištu i čekanja i slijepog vjerovanja da će državno rukovodstvo nešto uraditi u roku od pet dana formira komisiju i daje joj rok od tri dana da na sto dostavi ponudu za zaključivanje ugovora za kupovinu vakcina.
Ključni faktor je Zavod za javno zdravstvo, institucija da preko 120 zaposlenih na čijem je čelu Davor Pehar (HDZ), od koje se očekivalo da vodi borbu protiv pandemije, umjesto što sa strane nevješto asistira politici. Ko je u institucijama dovoljno stručan da vodi taj proces, ako nisu uposleni u Zavodu za javno zdravstvo.

Premijer Fadil Novalić u četvrtak je najavio da su odabrane dvije firme preko kojih će se kupiti vakcine. On je obećao potpisati pismo namjere, a ostali proces je trebao završiti Davor Pehar kako bi se uplatio obezbjeđeni novac (12 miliona KM).

Međutim iz Zavoda poručuju da je to ipak nemoguće jer navodno nedostaje dokumentacija firmi koje trebaju nabaviti vakcine. Politička pozadina cijelog procesa nije isključena, ali je prisutna i neodgovornost institucije, direktora i svih u lancu komande koji umjesto da 48 sati vikenda iskoriste i riješe probleme i dalje se ponašaju kao da građani vječno mogu čekati vakcine.

Stoga, ukoliko Pehar danas ne potpoše neophodnu dokumentaciju, vakcine neće doći do petka kako se očekivalo. I umjesto pomoći i konkretne akcije nadležnih građani su dobili novi soj političkih i korona-problema kojima se ne nazire kraj. Jer sve očito može čekati, samo politička uslovljavanja, prepucavanja i nesposobnost ne. To je dugogodišnji, reklo bi se vječni soj problema.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79