Bosić: SNSD izgubio uticaj i nanio ogromnu štetu srpskim interesima u BiH

SNSD je davno izgubio bilo kakvu kontrolu i uticaj na spoljnu politiku Bosne i Hercegovine, što je potvrdio i prijedlog za usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, naglašava bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić, za BN.

Ističe da su stranke Trojke nadigrale Milorada Dodika, koji predlaže samo stranački podobne diplomate, pa se stavovi Srpske na međunarodnom planu potpuno ignorišu.

Nakon što je amabasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija, uprkos protivljenju Republike Srpske, pokrenuo inicijativu za usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, otvorilo se pitanje da li SNSD, kao dio koalicije na nivou BiH, ima bilo kakav uticaj na spoljnu politiku Bosne i Hercegovine?

Bosić, koji je poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH kaže da im se spoljna politika potpuno otrgla iz ruku i da nešto moraju promijeniti.

Uzrok ovog problema, dodaje Bosić, je taj što SNSD poklanja važne diplomatske pozicije strankama Trojke i HDZ-a, dok u inostranstvo šalje svoje, stranački podobne, a ne iskusne i sposobne diplomate.

“Za razliku od njih Bošnjaci su predložili Zlatka Lagumdžiju koji je izuzetno iskusan. U Njemačku su poslali Damira Arnauta koji je takođe iskusan i mislim da nije slučajno što je upravo Njemačka sponzor Rezolucije i što se to dešava šest mjeseci, a da naši nemaju pojma da se to dešava.”

Republika Srpska već ima Ustavom zagarantovano pravo da se njen glas u svijetu čuje, ali je SNSD pokazao kako nije sposobna da to iskoristi i popuni spoljnopolitičke institucije Bosne i Hercegovine, kaže Bosić za BN TV.

“Ukoliko ne mogu da obezbjede ono što pripada Republici Srpskoj, a to je trećina uticaja u Predsjedništvu i Ministarstvu inostranih poslova, bio bi red da daju ostavke.

U Ministarstvu inostranih poslova Srbi iz Republike Srpske nemaju nikakav uticaj. Od sedam glavnih, rukovodećih mjesta, jedan je pomoćnik ministra, a i taj jedan je u v.d. statusu.

Mislim da je ova vlast napravila veliku grešku što je na takav način prepustila Ministarstvo inostranih poslova Bošnjacima, pa i Hrvatima”, zaključuje Bosić.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79