Bosna i Hercegovina dobija zeleno svjetlo za pregovore s EU

Bosna i Hercegovina bi uskoro trebala znati da li će otvoriti pregovore za članstvo u Europskoj uniji.

Prema tvrdnjama uglednog lista Politico, odgovor iz EU bit će pozitivan i naša zemlja bit će pozvana da otvori pristupne pregovore za članstvo.

Ipak, kako navode u ovom mediju, nisu svi sretni zbog ove odluke Europske komisije.

Citirali su jednog neimenovanog diplomatu iz EU, koji je rekao: “Odlučili smo da Bosni i Hercegovini dodijelimo status kandidata s pretpostavkom da će to potaknuti reforme, a od tada smo samo svjedočili pogoršanju vladavine prava i političke situacije.

Kako sada možemo odlučiti otvoriti pregovore s njima i očekivati da ostale kandidatske zemlje marljivo provode svoje reforme?”

Podsjetimo, očekuje se da će do kraja godine biti donijeta i zvanična odluka o otvaranju pregovora Bosne i Hercegovine i Europske unije.

Mada još nije poznata finalna odluka, čini se da će se naša zemlja pridružiti Albaniji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, koji su također u procesu pregovora s EU.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79