Bosna i Hercegovina dobila “zeleno svjetlo” za otvaranje pregovora o pristupanju EU

Danas su lideri država članica Evropske unije u Briselu odobrili otvaranje pregovora o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, potvrđujući tako preporuku Evropske komisije.

Ova odluka uslijedila je nakon nedavne objave izvještaja EK-a koji je zaključio da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uslove za početak dugog puta ka članstvu u EU.

U decembru 2023. godine, lideri zemalja EU-a već su odobrili otvaranje pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države preduzele važne korake navedene u izvještaju EK-a o proširenju. T

ada su također izrazili spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom kada se u potrebnoj mjeri ispune kriteriji za članstvo.

Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u EU u februaru 2016. godine, a status kandidatkinje joj je dodijeljen u decembru 2022.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79