Bosna i Hercegovina još uvijek čeka na obećanih milion doza

Bosna i Hercegovina ima najmanje nabavljenih vakcina na 100 stanovnika starijih od 18 godina u regiji. Ipak, vladajući u Federaciji Bosne i Hercegovine ističu pohvale Svjetske zdravstvene oragnizacije, iako nisu direktno uspjeli nabaviti niti jednu vakcinu. S druge novinari u većini države nisu prioritetna grupa za imunizaciju. Vakcinaciju biće sprovedena u Republici Srpskoj i eventualno Brčko Distriku i dva kantona u Federaciji.

Statistički prema broju nabavljenih vakcina na 100 osoba starijih od 18 godina, BiH ima tek prosjek 11. Zemlje okruženja imaju mnogo više. Hrvatska 27, Crna Gora 50, dok Srbija čak 90 vakcina na 100 punoljetnih stanovnika.

Izvor : N1

U Republici Srpskoj – brže i organizovanije

Na pitanje N1 da li je nabavka vakcina u Federaciji političko pitanje i nesposobnost Vlade, s obzirom na činjenjicu da Vlada Federacije nije direktno nabavila niti jednu jedinu vakcinu, ministar zdravstva Vjekoslav Mandić odgovara:

“Iznosite neistine i to je izgleda zadatak vašoj televizijskoj kući. Vlada Federacije uspjela je nabaviti vakcine preko mehanizma Covax. Putem Evropske komisije. To su vakcine koje su plaćene i koje su nabavljene. Moderno je ovdje kritizirati Vladu. Mogli ste poslušati predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije koji je iziričito pohvalio rad Vlade. I to bi moj komentar na vaše pitanje. Hvala lijepo”, odgovorio je Mandić.

(N1: Da li je političko pitanje nabavka vakcina?)

“Odgovorio sam na Vaše pitanje”, rekao je Mandić.

(N1: Normalno da će WHO hvaliti sve institucije)

“Dobro“, dodao je Mandić.

Podsjetimo, da je putem Covax mehanizma, koji spominje resorni ministar, u BiH za oba entiteta, dosada stiglo 50 hiljada doza vakcina. S druge strane imunizacija u drugom bh. enitetu ide mnogo brže i organizovanije. Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić ističe da je moguće produži interval između dvije vakcine doza Sputnik V. Do tada taj interval je bio 21 dan, ali prema svim stručnim i naučnim istrživanjima revakcinacija će biti produžena do 90 dana.

“Radićemo svakako u narednim danima da i Sputnik V vakcinu u prvoj komponenti dajemo što brže, ali obezbijedimo i revakcinu, jer prema svim naučnim i stručnim preporukama revakcinacija je potrebna”, kazao je Šeranić.

Prioritetne grupe

Vakcinacija novinara, snimatelja i fotoreportera uskoro počinje u Republici Srpskoj. Medijskim radnicima na raspolaganju su vakcine: Sputnik V, Sinopharm i AstraZeneca.

“Nažalost imamo slučaj jedan tragičan slučaj. Jedna naša koleginica prvih sedmica panedmije ostala je bez cijele porodice. Od Covida su joj preminuli brat, majka i otac”, rekao je Branimir Đuričić, predsjednik Skupštine udruženja novinara Republike Srpske.

Međutim novinari na prostoru cijele Federacije BiH nisu prioritetna grupa za vakcinisanja, najviše zbog nedovoljnog angažmana Vijeća ministara, Ministarstva civilnih poslova i dijelo Vlade Federacije poručuju u Udruženje BH novinari.

“Postoji mogućnost da će se kao proritetne grupe vakcinisati novinari i u Zeničko-Dobojskom Kantonu, Brčko Distriktu, Republici Srpskoj i možda u Hercegovačko-neretvanskom Kantonu”, istaknula je Borka Rudić iz udruženja BH Novinari.

I dok Bosna i Hercegovina još uvijek čeka na obećani milion doza, putem EU sistema ove sedmice isporučeno je 10.000 doza, a preostalih više od 200.000 doza vakcina očekuje se u intervalima do mjeseca augusta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79