Bosna i Hercegovina prva u Evropi po smrtnosti u saobraćajnim nesrećama

Bosna i Hercegovina prva u Evropi po smrtnosti u saobraćajnim nesrećama! 😐

Prema podacima SZO iz 2019. godine, BiH je sa 13.5 poginulih u udesima na 100.000 stanovnika prva u Evropi, ispred Rusije (12) i Albanije (11.7).

Sa druge strane, najmanje ljudi gine na Islandu (2), Norveškoj (2.1) i Švajcarskoj (2.2 na 100.000 stanovnika).

❓Šta mislite da je glavni uzrok ovako crne statistike u BiH i ostalim državama istočne Evrope? 🤔

Nepropisna i brzina neprilagođena uslovima na cestama su jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nezgoda, slijede nesreće nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava…

Na bh. cestama u 2021. dogodilo se ukupno 30.238 saobraćajki, od čega 6.931 s poginulim i povrijeđenim osobama, te 23.307 s materijalnom štetom. U saobraćajnim nesrećama u Bosni i Hercegovini poginulo je 255 osoba, dok je 9.799 zadobilo teže ili lakše tjelesne povrede.
Materijalna šteta

Tokom protekle godine registrovano je 535 ili 1,8 posto nesreća više u odnosu na 2020. Broj saobraćajki sa poginulim/povrijeđenim osobama je povećan za 671 nesreću ili 10,72 posto. Tako je u drugoj polovini 2021. zabilježeno pet udesa u kojima je poginulo osam mladih osoba.

Broj saobraćajki sa poginulim/povrijeđenim osobama je povećan za 671 nesreću ili 10,72 posto
U decembru, u sudaru dva vozila na magistralnom putu M-106 Donji Vakuf – Bugojno, poginuli su Džejlan Elkaz (24), Alija Šeho (17) i Eldin Dogan (17), svi iz Donjeg Vakufa, dok su povrijeđeni Z. B. iz Golfa, kao i vozač Fiata A. Đ. U novembru je u udesu na magistralnom putu Banja Luka – Jajce u mjestu Rekavice poginula Milijana Drinić (31), dok su dvije osobe teško povrijeđene. Ona je bila suvozač u Peugeotu koji se sudario sa autobusom Bočac tursa. Na magistralnom putu M-17, u mjestu Jelina kod Zenice, u avgustu su poginula trojica mladića, dok je četvrti mladić teško povrijeđen. Poginuli su Nermin Kamerić (22), Ajdin Tahić (19) i Ajdin Grahić (19).

Istog mjeseca nastradala je i Lorena Filipović (20), koja je bila suvozač na motociklu koji se sudario sa Škodom. U ovom udesu teško je povrijeđen i vozač motocikla. U julu prošle godine nastradao je i Darko Miljuš (30) u udesu kod Prijedorske petlje kod Banjaluke. Kada su u pitanju saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom, u protekloj godini registrovano je 136 ili 0,58 posto nezgoda manje u odnosu na 2020, što je djelimično posljedica i sve češće upotrebe Evropskog obrasca za saobraćajne nezgode koje koriste vozači koji su učestvovali u udesima sa manjom materijalnom štetom.
Nepropisna brzina

Veliki broj nesreća na bh. cestama, između ostalog, rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa, kao i niskog nivoa saobraćajne kulture i većeg broja učesnika u saobraćaju. Nepropisna i brzina neprilagođena uslovima na cestama su jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nezgoda, slijede saobraćajne nezgode nastale pod uticajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zatim nezgode koje su rezultat radnji vozilom u saobraćaju, te ostali uzroci koji podrazumijevaju nepoštivanje saobraćajne/prometne signalizacije itd, objavio je BIHAMK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79