Bosna i Hercegovina u Afganistan godinama izvozi velike količine oružja

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, za sedam mjeseci ove godine iz naše države u Afganistan je izvezeno robe u vrijednosti 3.667.143 KM.

Najveći dio odnosi se na oružje i municiju i to u vrijednosti 3.159.498 KM, a izvozili smo još i vozila, osim željezničkih ili tramvajskih šinskih, te proizvode iz tarifa nuklearni reaktori, kotlovi, mašine, električne mašine, opremu i njihove dijelove te staklo i proizvode od stakla.

U istom periodu iz Afganistana je u našu zemlju uvezena roba vrijednosti tek 3.137 KM, a najviše je uvezeno proizvoda iz tarife nuklearni reaktori, kotlovi i mašine – 1.426 KM (odnosi se na dijelove), dok je najmanje uvezeno proizvoda iz kategorije igračke i rekviziti za društvene igre i sport – svega dva kilograma vrijedna 29 KM.

Izvoz iz BiH u ovu zemlju u cijeloj prošloj godini bio je u vrijednosti 143.782 KM, a odnosi se na proizvode iz tarifa vozila, osim željezničkih i tramvajskih šinskih, te mineralna goriva i mineralna ulja. Iz Afganistana smo prošle godine uvezli robu vrijednosti 2.331 KM.

Iz ovih podataka vidimo da je u prošloj godini robna razmjena s Afganistanom bila dosta mala, ali s obzirom na zatvorenost granica i nemogućnost slobodnog protoka robe zbog pandemije, to ne iznenađuje.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine evidentno je da se iz naše zemlje u Afganistan već godinama najviše izvozi oružje i municija, njihovi dijelovi i pribor, te je u 2019. godini u ovoj zemlji iz BiH završilo oružja i municije vrijednosti skoro 12,2 miliona KM. U 2018. godini vrijednost izvezenog oružja i municije u Afganistan bila je skoro 23 miliona KM, u 2017. skoro 30 miliona KM, dok je 2015. izvezeno skoro 33 miliona KM ove robe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79