Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji, Republika Srpska nije…

Nastavljeno je višemjesečno natezanje opozicije i vlasti oko toga da li se BiH, pa samim tim, i Republika Srpska pridružila sankcijama Zapada protiv Rusije.

Predstavnici opozicije, ako su do sada i imali dilemu, od sada je, kažu – nemaju, pozivajući se na potvrdu visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU, Žozepa Borelja. Vlast, međutim, to i dalje negira. Kažu, ne postoji nijedna odluka organa BiH o sankcijama protiv Rusije. O svemu su se oglasili i iz ruske ambasade.

Dokument, težak više od pedeset stranica, prema riječima predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, čvrst je dokaz da je BiH uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Pitanje koje je, kaže, pored svih njegovih pokušaja, ostajalo bez odgovora iz domaćih institucija, u potvrdnu rečenicu je pretvorio visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost Evropske unije, Žozep Borelj.

“Ovo su vrlo jasni pokazatelji, argumenti, koji jasno govore da se zaista BiH pridružila sankcijama Evropske unije protiv Rusije u 53 konkretne odluke i izjave visokog predstavnika, koje proitiču iz 10 paketa sankcija koje je Evropska unija donijela protiv Ruske Federacije u periodu od više od godinu dana”, tvrdi Borenović.

Tokom tog perioda, prema njegovim riječima, tada član Predsjedništva, a sada predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, iznosio je neistine. Borenović na odgovor nije dugo čekao. Dodik je, po ko zna koji put, poručio i podvukao da Srpska, ni u jednom trenutku i ni u jednoj instituciji, nije dozvolila da se donese odluka sankcija prema Rusiji, istovremeno prozivajući opoziciju da svoje brige, koje su egzistencijalnog karaktera, pokušava da prikrije velikim temama, a Evropu, da traži sve, a da – gotovo ništa – ne daje zauzvrat.

“Mi smo za Evropu nestašna, prljava djeca, rođaci koji se valjaju negdje tamo, u nekom blatu na Balkanu. E sad, pošto su se i oni uvalili u blato koje se zove sukob sa Rusijom, jer je svima jasno da to nije samo rat između Rusije i Ukrajine, nego rat Zapada i Rusije, odnosno, nekog novog svijeta, onda su se sjetili nas, pa nas stalno zovu da se mi priključimo njihovim politika i kažu, e morate i vi uvesti sankcije Rusiji. Mi neće biti podanici Evrope i nećemo se pridružiti politici sankcija”, kategoričan je Dodik.

Prema njegovim riječima, pojedini i kako ocjenjuje, neodgovorni ambasadori, su se samoinicijativno priključivali određenim rezolucijama bez saglasnosti organa BiH, zbog čega su, navodi, zaradili i nekoliko njegovih prijava. A da se podizanje ruke na međunarodnim platformama ne može smatrati uvođenjem sankcija – poručuju i iz Ruske Ambasade u BiH, ujedno uvažavajući, kako kažu, principijelan stav rukovodstva Republike Srpske koje se, kažu, protivi implementaciji odluka na državnom nivou, koje bi, potencijalno mogle nanijeti štetu bilateralnim odnosima sa Rusijom.

“Smatramo da su su bez neophodnog rješenja na nivou Predsjedništva BiH bilo koji koraci pojedinih diplomata i političara u tom smjeru ništavi. Stoga, činjenica “podizanja ruke” na jednoj od međunarodnih platformi, saglasnost o čemu nije bila postignuta na osnovu konsensusa tri konstitutivna naroda, u suprotnosti je sa temeljnim principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i ne može se smatrati kao uvođenje sankcija”, navode iz Ruske ambasade u BiH.

Da li se istina, kako to obično bude, nalazi negdje u sredini? S obzirom na specifičnost situacije u BiH, možda bismo to pitanje, mogli da preformulišemo na sljedeći način – da li se Bosna i Hercegovina pridružila sankcijama protiv Rusije, a Republike Srpska – nije?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79