Bošnjaci Čapljine ne žele šahovnica na grbu

Nakon što je jedan most u Čapljini nazvan po prvom predsjedniku Hrvatske dr. Franji Tuđmanu, a ulice dodijeljene bivšem čelniku tzv. Herceg-Bosne Mati Bobanu i ministru odbrane Hrvatske, Gojku Šušku, ili ličnostima iz vremena Nezavisne države Hrvatske (NDH) poput Mile Budaka ili don Ilije Tomasa, kojeg srpska historiografija smatra odgovornim da je kao “ustaški povjerenik” planirao “istrebljenje Srba u ovom kraju”, vlasti nekada najčistijeg grada u bivšoj Jugoslaviji otišle su i korak dalje.

Naime, HDZBiH Dragana Čovića započeo je projekat postavljanja „ploča s kućnim brojem“ na kojima se nalazi grb Grada Čapljine koji je odlukom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine proglašen neustavnim!

Štaviše, navedene aktivnosti se provode iako pri donošenju Odluke o adresaru Gradsko vijeće Čapljina jasno definirano da na tablama može biti samo broj objekta i mjesto (bez neustavnog grba).

Nametanje šahovnice

Bošnjaci, povratnici u Čapljinu, njih blizu 5.000 ili skoro 20 posto stanovništva odbijaju da stave neustavni grb Grada Čapljina sa šahovnicom na svoje domove. Smatraju to „agresivnim postavljanjem ploča i nametanjem hrvatske šahovnice“. Treba imati u vidu da je Čapljina mjesto u kojem su se nalazili logori tzv. Herceg-Bosne poput zloglasnog Dretelja i Gabele, gdje su završili brojno Bošnjaci i Srbi iz ovog kraja, te su ožiljci rata i dalje svježi.

Pokrenuta je peticija koju je zasad potpisalo više od 1.500 građana.

“Sporni grb Čapljine je proglašen neustavnim još po apelaciji koju je Edhem Bičakčić (bivši premijer FBiH) 1999. godine podnio Ustavnom sudu FBiH. Takav grb oslikava nacionalna i vjerska obilježja samo jednog naroda. Za nas je uvrjedljivo da navedena obilježja stoje na objektima koje je pritom takva politika rušila. Sada kada su domovi Bošnjaka obnovljeni, stavljene nove fasade, neko želi da dođe i stavi te tabele!? Ovo je van svake pameti. Zanemaruje se da tu živi 5.000 Bošnjaka i drugih ljudi. To ljudima smeta. Na koncu, ovo je prvi put da neko stavlja grb na table s brojevima kuća!? To nije praksa“, govori za portal Radiosarajevo.ba vijećnik u Gradskom vijeću Čapljine Inel Šejtanić (SDA), jedan od pokretača peticije.

Podsjeća da je na tadašnjem Općinskom vijeću Čapljine 2016. usvojen izgled ploče koji odudara od sadašnjih „rješenja“ koje provodi HDZ-ova vlast.

„Ona se sastojala od ploče 20×15, s plavom podlogom, na kojima su ispisana imena naselja i brojevi bijele boje. To je tako usvojeno. Nigdje nije spominjan grb. Načelnik Smiljan Vidić je mimo te Odluke počeo da štampa ploče sa neustavnim grbovima, u saradnji sa Kantonalnom upravom za geodetsko-imovinsko pravne poslove HNK koja dijelom finansira te projekt“, dodaje Šejtanić.

Podvlači kako je svjestan kao je gradonačelnik Vidić „odradio tendere“, te mora opravdati novce koje je utrošio.

Portal Radiosarajevo.ba je zatražio komentar od gradonačelnika dr. Smiljana Vidića i glasnogovornice Grada Čapljine Danijele Nogolice, no do zaključena ovog teksta odgovor nismo ga dobili.

Kada i ako isti dođe upoznat ćemo javnost i s njihovim stavovima.

Sve rade na mišiće

No, pitamo jesu li dogovore tražili gradski vijećnici?

„Gradonačelnik im većinu u Vijeću i – šuti. Radi svoje i šuti. Mi smo pokrenuli inicijativu na Vijeću da se izjasne o svemu u roku od 30 dana. Nije se izjasnio do dana danas! Šuti i radi na mišiće. Sama činjenica da nije izmijenjen grb od 1999. godine do danas, a brisao ga je sam gradonačelnik iz Statuta Grada, dovoljno govori. Tamo grba nema, jer ne smije biti, a u praksi se i dalje primjenjuje, pa, evo, i na pločama za privatne domove!?“, govori vijećnik GV Čapljina.

Zbog svega navedenog Šejtanić ističe kako je jasno da je ovo „čista provokacija“.

„Ovo je vid obilježavanja teritorija. Imate mnogo ljudi, Bošnjaka, kojima su najmiliji poginuli u ratu ili su ubijeni u logoru od strane iste te politike. I onda dođe neko da mu šahovnicu stavi na kuću. To je vid provokacije“, dodao je.

Tvrdi i da kao vijećnici nemaju snage „da bilo šta promijene“, ali žele da pokušaju nešto učiniti „u saradnji s narodom“.

„Zato smo se opredijelili za peticiju koju ćemo poslati i Vladi FBiH i OHR-a pa da reagiraju i da izmijeni grb koji je potpuno sporan“, naveo je.
Ko je ugrožen?

Kao i u slučaju Stoca, HDZBiH od prošlih Lokalnih izbora u Čapljini ne dozvoljava predstavnicima Bošnjaka da zauzmu poziciju predsjedavajućeg Gradskog vijeća, što je ranije bila praksa u slučaju kada je Hrvat načelnik, odnosno gradonačelnik.

„Čak i kada sam ja bio predsjedavajući Vijeća, ne dozvoljavaju ti kancelariju, nemaš osnovne uslove rada. Jednostavno te ne želi u gradskoj administraciji. Od 130 zaposlenih, u Gradskoj upravi rade dva Bošnjaka, što je 0,8 posto. Od 28 posto bošnjačkog stanovništva 1991. ili 20 posto stanovništva iz 2013. godine. A da ostala javna preduzeća i na spominjem. I onda ti drži predvavanja o ugroženosti. Dabogda ja bio „ugrožen“ kao oni… U Počitelju živi više od 50 posto Bošnjaka, Vidić imenuje u mjesnu zajednicu šest Hrvata!? Sve se, dakle, radi na mišiće i onda se žale na slučaj Željka Komšića!?“, istakao je Šejtanić.

Povratnici u Čapljini su, kako veli, prošli puno toga, ali su uporni da istraju i opstanu na jugu BiH.

„Ovaj narod je uporan da sačuva ono što je njegovo. Opstrukcije traju do danas. Ne možeš dobiti zaposlenje, daješ novac u budžet, a on se ne vreća. Primjerice, Islamska zajednica već šest godina nije dobila ni marke od Grada, iako se uredno odobravaju sredstva od 70.000 KM za vjerske zajednice!? Katoličkoj crkvi daje, što nama ne smeta, ali dovoljno govori o odnosu prema gotovo 20 posto stanovništva“, rekao je sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Uvjeren je da se u Čapljini pravi model za daljnje djelovanje u Hercegovini.

„Ako ovdje prođe, sljedeći na redu je Stolac , i tako redom“, zaključuje Šejtanić.

Vrijeme pred izbore očito ponovo donosi tenzije. Ne bi se smjelo dozvoliti da igranje simbolima bude put u provokacije i izazivanje emocija u sredini koja nosi teške ožiljke prošlosti.

Razum, ako ga danas ima u BiH, mora nadvladati!

„Izgubio sam sina zbog te zastave“

Kako prenose organizatori peticije, revolt građana raste.

Neimenovani Čapljinac, potpisnik peticije, je izjavio:

„Minirali su mi kuću, a sad žele da je označe zločinačkom zastavom“.

Drugi dodaje „izgubio sam sina u logoru od te zastave“.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79