Bošnjaci će bojkotovati nove izbore u Srebrenici?

Općinska izborna komisija (OIK) Srebrenica podržala je i ispoštovala sve odluke Centralne izborne komisije BiH, koje se odnose na poništavanje novembarskih izbora u Srebrenici – kazala je za „Avaz” Ljiljana Stevanović, predsjednica OIK-a Srebrenica.

Osigurano je 40.000 maraka

Kazala je da se od 28 izbornih mjesta, izbori neće ponoviti samo u Kalimanićima i Urisićima te na nepotvrđenom biračkom mjestu. Naglasila je da na izbornim mjestima 21. februara neće biti nijedan član, koji su bili angažirani na novembarskim izborima.

Na izbore će izaći 31 politički subjekt i nezavisni kandidati, kao i četiri načelnička kandidata, osigurano je 40.000 maraka.

I dok su srpski kandidati svojim plakatima, sloganima i porukama, okitili cijelu srebreničku teritoriju, to bošnjački kandidati nisu učinili i među njima vlada zatišje i nema predizborne kampanje.

Alija Tabaković, predsjednik OO SDA Srebrenica i jedini bošnjački kandidat za načelnika, kaže da Inicijativa „Moja adresa Srebrenica“ razmišlja da bojkotuje ponovljene izbora zakazanih za 21 februar.

Kako kaže, konačna odluka o bojkotu bit će donesena za dva dana.

Izbori putem pošte

Naime, Inicijativa „Moja adresa Srebrenica“ nezadovoljna je što Apelaciono odjeljenje Suda BiH nije uvažilo njihovu apelaciju da se ponove izbori i putem pošte. Naglasili su da su sve argumente i dokaze uložili u žalbi, od kašnjenja distribucije izbornog materijala, kašnjenja u dostavi, čak i nakon izbora, pogotovo u prekookeanskim zemljama.

Preživjele žrtve genocida

– Mi jesmo preživjele žrtve genocida i živimo sa našim traumama, ali ostalo nam je dovoljno razuma da razumijemo i znamo da učestvovanje na demokratskim izborima, u kojima je na stotine naših građana u dijaspori uskraćeno za biračko pravo, nema nikakve svrhe niti odražava legitimnu volju svih građana koji imaju pravo glasa za Srebrenicu.

Svima je poznato i to smo predočili javnosti, CIK-u i odjeljenju Suda BIH da imamo dovoljno argumenata za poništavanje izbora i putem pošte – smatra Inicijativa „Moja adresa Srebrenica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79