Bošnjaci i Crnogorci moraju biti daleko od Srbije s idejom “krvi i tla”

Dokle god u Srbiji vlada ideja Ilije Garašanina, ideja krvi i tla, Bošnjaci i Crnogorci moraju ostati daleko od takve države, izjavio je za portal Radiosarajevo.ba reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović.

Kavazović je ovih dana reagirao na eskalaciju srpskog nacionalizma koji je iskazan incidentima u rasponu od Prijedora do Priboja, i to u vrijeme pravoslavnog Božića. Na vrhuncu, 9. januara održana je parada povodom neustavnog dana RS-a s koje su upućene zabrinjavajuće poruke, prije svega u govoru člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je dominatno odgovoran za raspirivanje mržnje.

Također, proteklih dana su širom svijeta održani protesti u znak podrške Bosni i Hercegovini. Bh. građani u inostranstvu, kao i prijatelji naše zemlje, regije i svijeta, na ovaj način izražavaju zabrinutost zbog trenutne političke i sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini strahujući od novog sukoba.

Ako padne Bosna, neće biti ni Crne Gore

Među ostalima, jučer je održan skup i u Podgorici. Riječ je o građanskom okupljanju podrške Bosni i Hercegovini u želji za očuvanje mira i stabilnosti, nezavisnosti i cjelovitosti susjedne i prijateljske države.

Ako padne Bosna neće biti ni Crne Gore, poručio je književnik Andrej Nikolaidis s protesta “Zajedno za mir”, ispred Delegacije EU u Podgorici.

“Onda kada Srbijom počne da vlada ideja Svetozara Markovića (utjecajni srpski socijalistički mislitelj, političar i publicist druge polovice 19. stoljeća), ideja o ljudskim individualnim pravima, Bošnjaci i Crnogorci mogu ulaziti u tješnje veze sa Srbijom. Nažalost do sada ideje Svetozara Markovića nisu imale šansu u Srbiji. Mi žudimo za takvom Srbijom”, zaključio je reis Kavazović u današnjoj izjavi za Radiosarajevo.ba.

Reis Kavazović je ranije kazao za naš portal kako je “eskalaciju srpskog nacionalizma kojem ovih dana svjedočimo, nisu odgovorni samo srpski nacionalisti”.

“Već i evropski državnici poput Victora Orbana, Angele Merkel i Emmanuela Macrona. Svi su oni u posljednjih nekoliko godina hvalili srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je taj nacionalizam oživljavao i podgrijavao”, rekao je Kavazović.

Kavazović je, također, osudio incidente koji su se dogodili u Priboju.

“Vjera s primitivcima nema nikakvu poveznicu. Kršćanstvo je vjera koja propovijeda ljubav i dobre odnose među ljudima. U mnoge praznike se uvukao primitivni paganski običaj koji se ogleda u mržnji i neprijateljstvu prema drugima”, rekao je Kavazović.

Dodao je da “nikada ne treba poistovjetiti kršćane s primitivnom manjinom, koje uvijek ima”.

“Nadam se da će ta tiha većina dići glas protiv primitivnih poriva pojedinaca. Nažalost, u Srbiji je taj primitivizam postao dio državnog sistema, to je ono što zabrinjava”, zaključio je Kavazović za naš portal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79