Bošnjaci ponovo izabrali dva člana Predsjedništva BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da su Bošnjaci ponovo izabrali dva člana Predsjedništva BiH i da jedan konstitutivni narod nema svog predstavnika.

“Opet imamo uzurpaciju naše pozicije u Predsjedništvu BiH”, rekao je Čović.

On smatra da je kandidat HDZ-a Borjana Krišto dobila plebiscitarnu podršku hrvatskog naroda.

“Tu će sigurno doći još 15.000 ili 20.000 glasova u konačnom prebrojavanju. A onda znači vrlo jasno – da nam je neko uzurpirao to naše pravo. Jasno je da su Bošnjaci dobili dva člana Predsjedništva BiH iznova”, naveo je za TV “Nova” Čović, koji je i predsjednik HNS-a.

Čović je naveo da kandidat DF-a Željko Komšić nije pobijedio, jer je Krišto dobila potpunu podršku hrvatskog naroda i da je ona “prava pobjednica”, te postavio pitanje ko će zastupati stavove jednog od konstitutivnih naroda.

On se osvrnuo i na prijedlog hrvatske partije Most da se Komšić proglasi personom non grata i istakao da on lično podržava tu ideju.

Kmentarišući intervencije Kristijana Šmita, koji je nenajavljeno u nedjelju, 2. oktobra, na dan izbora nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i federalnog Ustava, koje se odnose na funkcionisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) i način donošenja odluka, Čović je naveo da taj korak vjerovatno omogućava lakše formiranje vlasti.

“Vjerujem da bismo u naredna dva-tri mjeseca trebali napraviti ključne dogovore partnera. A onda ćemo, naravno, što se tiče pozicije hrvatskog naroda, HDZ-a i HNS-a, do kraja otvoriti pitanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH”, naveo je Čović.

Što se tiče intervencije u Izborni zakon BiH, Čović smatra da su za to zaslužni svi koji su stvarali ambijent u BiH da je ona država tri naroda.

“Kad je u pitanju Hrvatska tu je prije svega predsjednik Vlade Andrej Plenković. Mislim da je uložio enorman napor”, rekao je Čović, koji smatra da nije bilo Plenkovića, ne bi bilo ni takve intervencije posljednja tri-četiri mjeseca.

Prema privremenim rezultatima, u Predsjedništvu BiH hrvatski narod će predstavljati Željko Komšić, Bošnjake Denis Bećirović, a srpski narod Željka Cvijanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79