Bošnjaci u RS: Ovo je nepravda. Oduzeto nam je pravo na Dan Nezavisnosti!

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 28. АПРИЛА /СРНА/ - Непозната лица нацртала су полумјесец и звијезду на табли са натписом "Добро дошли у Републику Српску" у насељу Враца, у општини Источно Ново Сарајево.

Bošnjaci u RS: Nepravda Ustava i Politike – Oduzeto pravo na Dan Nezavisnosti!

Nedostatak priznavanja prava bosnjačke populacije u manjem entitetu Republika Srpska (RS) da slobodno obilježe 01.03. kao Dan Nezavisnosti Bosne i Hercegovine predstavlja značajan problem u osiguravanju jednakosti i poštovanja kulturnog identiteta.

Iako bi ovo trebao biti dan odraza na temeljne vrijednosti države, ograničenja postavljena ustavnim i zakonskim okvirom stvaraju nejednakosti među građanima piše Crna-Hronika.

Posebno uočljivo je pitanje slobodnog dana za djecu bosnjačke nacionalnosti koja pohađaju škole u RS-u. Njihova nemogućnost dobivanja slobodnog dana kako bi obilježili Dan Nezavisnosti često dovodi do pritisaka u školskom okruženju.

Često se suočavaju s neopravdanim izostancima i potencijalnim sankcijama, što stvara nepravednu dinamiku i stigmatizaciju.

Ukritizirati državu, politiku i visokog predstavnika OHR-a, Christina Schmidta, postaje nužnost. Uloga visokog predstavnika trebala bi biti posvećena zaštiti prava svih građana u BiH, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Međutim, primjetno je da je naglasak često stavljen na podršku Hrvatima koji teže ka osnivanju vlastitog entiteta, što može izazvati osjećaj neravnoteže u priznavanju prava različitih zajednica.

Poziv na dijalog između relevantnih strana, uključujući predstavnike bosnjačke zajednice, političare i predstavnike državnih institucija, ključan je za postizanje održivog rješenja.

Ovo bi trebalo uključivati izmjene ustava i zakona kako bi se osigurala pravičnost i jednakost za sve građane Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79