Bošnjaci u RS su uznemireni, strah ih je ići u džamije

– Medijsko iskorištavanje i politiziranje jedne nepromišljene izjave glavnog imama Medžlisa IZ Kozarac hafiza Amira ef. Mahića, napravilo je “slučaj” koji vodi dodatnom narušavanju međunacionalnih odnosa – izjavio je potpredsjednik RS Ćamil Duraković.

Duraković ističe da je imam Mahić već uputio izvinjenje.

– Svjestan posljedica svog nesmotrenog istupa, imam Mahić se već javno izvinio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnim vjernicima, što očito nije dovoljno te smo jučer svjedočili sazivanju posebne sjednice Skupštine Grada Prijedora na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila izjava glavnog imama iz Kozarca.

MUP RS na saslušanje poziva vjernike

U međuvremenu sam informisan da, u cilju sprovođenja istrage protiv imama Mahića, Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina MUP-a RS u Prijedoru na saslušanje poziva vjernike, muslimane Kozarca koji su prisustvovali džuma-namazu odnosno iznošenju nesmotrene izjave piše Avaz.

Pozivi na ispitivanje, saslušanja i eventualne istrage koje se u tom smislu sprovode, izazvali su uznemirenost Bošnjaka u entitetu RS i strah od bezbrižnog odlaska u džamiju, a Ustavom zagarantovano pravo na vjerovanje i vjersku slobodu je dovedeno u pitanje, sa tendencijom ugrožavanja osnovnih prava stanovnika ovog dijela Bosne i Hercegovine.
Mir i suživot

Svi kojima su mir i suživot na prvom mjestu, a najprije politički predstavnici, trebaju usmjeriti sve snage u pravcu razrješenja nastalih problema, opuštanja i smirivanja tenzija na način koji bi pomogao i samom imamu hafizu Mahiću, ali i svim Srbima i Bošnjacima Kozarca i RS.

U svojstvu potpredsjednika RS, od svih organa vlasti ovog entiteta tražim obustavljanje istrage protiv imama Mahića, kao i svih radnji u vezi sa navedenim slučajem, apelujem na razumno odlučivanje te pozivam na razgovor, dijalog i međusobno uvažavanje – naveo je Duraković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79