Bošnjaci uz pomoć Turske žele ostvariti hegemoniju nad Hrvatima

 

Europarlamentarac iz HDZ-a Hrvatske Tomislav Sokol danas je izjavio da je bošnjački “hegemonizam” puno gori nego srpski separatizam, te da Hrvati nemaju nikakav utjecaj u državnim institucijama BiH da bi utjecali na trenutnu politiku Milorada Dodika.

“Problemi u Bosni i Hercegovini su vrlo vrlo slojeviti. Temeljni problem je što imamo tri konstitutivna naroda čije su vizije dijamatralno suprotne. Kod Srba prevladava separatizam, odnosno gledanje prema istoku, prema Srbiji. Kod Bošnjaka želja za stvaranjem unitarne države, gdje bi oni kao najdominantniji narod, gdje bi koristili to za svoju hegemoniju i preglasavali najmalobrojnije, to su Hrvati, naravno u savezništvu s Turskom. I Hrvati koji gledaju na zapad, koji žele opstanak Bosne i Hercegovine ali BiH u kojoj bi oni bili ravnopravni.

U nastavku je kazao da je Draško Stanivuković veći nacionalista od Milorada Dodika.

“Sarajevo koristi srpsku retoriku da prebaci fokus rasprave na to sa onoga što je po meni glavni problem u BiH, da imate jedan konstitutivni narod koji je diskriminisan i koji već godinma ne može birati svoje političke predstavnike”, tvrdi Sokol.

Sokol se zapitao kakva je to bošnjačka politika koja je dovela do toga da Hrvati u BiH moraju oko nekih stvari sarađivati s Dodikom.

“Kakva je morala biti bošnjačka politika da je dovela do toga?”, dodao je.

Istakao je da su Hrvati u BiH zahvaljući bošnjačkoj “hegemonističkoj politici” u velikoj mjeri izgurani iz institucija.

Dodao je da zbog toga hrvati ni nakoji način ne mogu utjecati na Dodika da promjeni svoju politiku jer ih navodno uopće nema u institucijama.

“Hrvatski problemi su prvenstveno u Federaciji gdje su i Bošnjaci koristili svoju brojnost i pomoć određenih međunarodnih visokih predstavnika da ih izguraju iz institucija. Hrvati i da žele jako malo mogu utjecati na ono između Republike Srpske i centralne vlasti odnosno Federacije”, tvrdi Sokol.

Sokol je potpuno zanemario činjenicu da HDZ ima više ministara nego SDA na državnom nivou i jednak broj ministara kao sve probosanske stranke zajedno piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79