Bošnjaci zloupotrijebili donaciju Saudijskog fonda u Srebrenici?

Dodaje da je sud već za jedanaest predmeta donio prvostepene, a za dva predmeta drugostepenu presudu

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić podnio je tužbe protiv korisnika koji su zloupotrijebili donaciju Saudijskog fonda za razvoj u poljoprivrednoj mehanizaciji.

Stručni saradnik za pravno postupanje Zekerijah Hadžić potvrdio je da je komisija koja je bila zadužena za monotoring, utvrdila da poljoprivredne mašine koju su kao donaciju dobili od Saudijskog fonda nije zadržala 21 osoba te je protiv njih u toku pravna procedura.

– Nakon izvještaja komisije, podneseni su zahtjevi za tužbe. Bitno je napomenuti da su korisnici propustili bitnu stvar, to jeste, nisu čitali potpisani ugovor u kojem stoji da se mehanizacija dodjeljuje na korištenje. Protiv osoba kod kojih nije zatečena mehanizacija podnesena je tužba za nadoknadu sredstava – naveo je Hadžić.

Dodaje da je sud već za jedanaest predmeta donio prvostepene, a za dva predmeta drugostepenu presudu.

-Mi smo već proslijedili posljednju opomenu za uplatu za šest korisnika, a kasnije ćemo da postupimo onako kako zakon propisuje. Da je ranije ovo rađeno, ne bi bilo zloupotreba, ali nikad nije kasno da se zloupotrebama stane u kraj – ističe Hadžić.

Kako je rekao Grujičić, donacija je vrijedna miliona eura, a komisija koja vrši provjeru utroška sredstava, ugradnje dodijeljenog građevinskog materijala pojedincima za obnovu kuća te korištenja mehanizacije koja je dodijeljena za poljoprivredne radove, utvrdila je da je više od 20 korisnika ovog programa otuđilo, odnosno prodalo dobijenu mehanizaciju.

“To su uradili po cijenama nižim od njihove stvarne vrijednosti iako su se potpisanim ugovorom obavezali da će tu mehanizaciju najmanje dvije godine koristiti za svoje potrebe”, kazao je Grujičić.

Dodao je da bi taj broj mogao biti i veći, jer komisija još vrši provjeru ko koristi dobijene donacije, kao i da li se ugrađuje dodijeljeni građevinski materijal za obnovu kuća.

“Protiv svih koji budu prekršili potpisani ugovor bit će pokrenut sudski postupak i moramo jednom prekinuti zloupotrebu donacija u ovoj općini”, ističe Grujičić.

Prema njegovim riječima, prije nekoliko dana objavili su novi javni poziv za podnošenje zahtjeva za djelimičnu obnovu i rekonstrukciju stambenih objekata i podršku održivom povratku preostalim sredstvima od donacije Saudijske Arabije u iznosu od 283.000 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79