Braća Karić iz Sarajeva kupili oružje u vrijednosti od 50.000 eura. Ovo su njihove sky poruke

Dešifriranjem aplikacije Sky pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo otkrili su organiziranu grupu koja se u ranijem periodu bavila nabavkom i preprodajom droge i oružja, a njeni članovi su uhapšeni u akciji „Overdose“.

Kako se navodi u dokumentima Tužilaštva BiH, a koji su u posjedu „Dnevnog avaza“, grupu je organizirao Amer Karić, a desna ruka mu je bio brat Dino. Njima dvojici, kao i članovima grupe Adisu Selimoviću i Aldinu Zorniću, Sud BiH je odredio pritvor, dok je Zlata Mujkić u kućnom pritvoru.

Sky je otkrio da je Amer Karić bio vođa grupe te da je on dogovarao nabavku, utovar i prijevoz droge iz Srbije, Hrvatske i Austrije u BiH. Grupa se od 2019. godine bavila nabavkom i preprodajom heroina, kokaina i marihuane. Droga je dalje prodavana u zemljama EU.

Kako se navodi, Amer Karić je 12. maja 2020. godine postigao dogovor s Dinom Menzilovićem i Aldinom Zornićem da se organizira prijevoz heroina iz BiH u Hrvatsku. Poznato je da je BiH raspisala međunarodnu potjernicu za Dinom Menzilovićem, koji je izbjegao hapšenje u akciji MUP-a USK kodnog naziva „Eskobar“, a nakon pronalaska plantaže marihuane kod Velike Kladuše.
Loš kvalitet

Spomenutog dana Aldin Zornić je odnio heroin i preuzeo novac od osobe koju je poslao Menzilović, koji je kasnije uhapšen u Njemačkoj po potjernici iz BiH.

U oktobru 2020. godine Amer Karić je, s korisnikom aplikacije Sky šifre RBVNMG, dogovorio kupovinu 20 kilograma droge prekursor, takozvani mix. Za sam čin transporta iskorišten je korisnik aplikacije Sky pod nadimkom „Perliko“, što je vidljivo iz komunikacije Amera Karića, koji konstatira: „20 komada mixa, brate“ (komad znači kilogram, op.a.), a zatim pita korisnika aplikacije RBVNMG da li je riječ o originalu.

Iz sadržaja komunikacije vidi se da se RBVNMG nalazi na području Austrije. Iz njegove komunikacije s osobom „Perliko“ vidi se da je 14. oktobra 2020. godine droga stigla u Sarajevo. Amer Karić se s Aldinom Zornićem dovezao crnim Audijem te od „Perlika“ preuzeo drogu.

Privođenje osumnjičenih u akciji „Overdose“. Avaz

Nakon toga spomenute osobe razgovaraju o kvalitetu dostavljenog „mixa“, gdje se Amer Karić žali na kvalitet dostavljene robe, odnosno da se ne može stisnuti ni sjediniti „fino s robom“.

Amer Karić je u periodu april – maj 2020. s Esadom Ganićem dogovorio kupovinu četiri kilograma heroina. Ganić je drogu iz Slavonskog Broda prebacio u BiH. Amer Karić je preuzeo tri kilograma heroina, koja su se nalazila u automobilu Peugeot 206 ispod suvozačevog sjedišta.

U vremenu između 15. maja i 29. juna 2020. godine Esad Ganić je, po dogovoru s Amerom Karićem, putem kriptovanog telefona dogovorio s osobom pod nadimkom „Laki“ isporuku 23 kilograma prekursora (supstanca koja se koristi za izradu droge), takozvani mix, iz Srbije u BiH. Drogu je od „Lakija“ preuzeo Amer Karić. Od ovog „posla“ Ganić je zaradio 11.500 eura.

Također, Amer Karić je u decembru 2020. godine dogovorio kupovinu 10 kilograma marihuane po cijeni od 10.000 eura. Nakon preuzimanja drogu je dalje prodao njemu poznatim osobama.
Prodaja oružja

U avgustu 2020. godine Amer Karić i Dino Menzilović dogovorili su prodaju oružja izvan BiH. Menzilović je nabavio veću količinu oružja u vrijednosti višoj od 50.000 eura, među kojima su bili i pištolji „Glock“ i automatsko oružje.

Menzilović je 9. avgusta 2020. godine putem aplikacije Sky uputio poruku Ameru Kariću: „Dobro, brate, vozim pa ne mogu da tipkam, ja sam to tebi ponudio, nisam ja švercer toga, ja samo uzeo toga, izletjelo mi, brate, razumiješ, mnogo, za 50.000 eura sam uzeo vrijednosti i više, pa, eto, onako, hoću prodati ovim s kojima sam dobar, razumiješ, a to da prodajem svakom, neću.“

Nakon ove poruke poslao mu je fotografije vatrenog oružja, nakon čega je Amer pristao na kupoprodaju radi daljnjeg prometa, te obavijestio i druge o prodaji oružja bez dozvole. Dino Karić je održavao kontakte s njima poznatim osobama u Krajini i Tuzlanskom kantonu, gdje je drogu i prodavao.

Heroin kupljen za 42.000 eura

Osumnjičeni Amer Karić, koristeći aplikaciju Sky, u maju 2020. godine dogovorio je i realizirao kupovinu i transport tri kilograma heroina iz Slavonskog Broda u Hrvatskoj do Sarajeva po cijeni od 42.000 eura. Heroin je kupljen od Esada Ganića zvanog Esko.
Pokušao baciti telefon preko balkona

Prilikom pretresa obavljenog u akciji „Overdose“ oduzet je veći broj mobilnih telefona koje su koristili pripadnici grupe u međusobnim komunikacijama. Amer Karić je prilikom pretresa pokušao baciti mobilni telefon preko balkona, u namjeri da ga uništi ili sakrije. Kod Amera Karića je pronađen kriptovani telefon koji je neposredno prije pretresa korišten.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79