Braća Lijanovići tužili državu BiH: Tražili su po 40.000 KM.

Naredne sedmice pred Upravnim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine bit će nastavljeno ročište Jerki Ivankoviću Lijanoviću, bivšem ministru u Vladi Federacije BiH i lideru stranke Radom za boljitak, po tužbi protiv Bosne i Hercegovine zbog hapšenja i pritvaranje u septembru 2015.godine u aferi “Meso”.

Za naknadu štete Jerko Ivanković Lijanović i njegov brat Slavo, u dva odvojena predmeta tražili su po 40.000 KM.

Ova informacija potvrđena je za “Avaz” iz Pravobranilaštva BiH.
Suda BiH je u novembru 2019. godine donio oslobađajuću presudu

Oni su tužili državu zbog procesa u kojem su bili hapšeni, a kasnije optuženi, a pa zatim prvostepeno osuđeni na 12 godina zatvora (Jerko Lijanović), a brat Slavo na 10 godina.

U oktobru 2018., Sud BiH je prvostepenom presudom osudio Ivankovića Lijanovića na 12 godina zatvora zbog organizovanog kriminala i pranja novca, te novčanu kaznu u iznosu 50.000 KM. Nakon žalbi na presudu, Apelaciono odjeljenje Suda BiH je u novembru 2019. godine donio oslobađajuću presudu za Ivankovića Lijanovića, kao i njegovog brata Slavu.

Međutim, kako saznajemo Jerko Lijanović je dobio presudu na iznos od 10.000 KM nematarijelne štete zbog pritvora, a dok se čeka odluka za iznos od 30.000 KM za materijalnu štetu, tačnije plaće koje nije mogao ostvariti kao predsjednik Uprave firme “Lijanovići”.

O tome će biti raspravljano naredne sedmice u Sudu BiH. Isti iznos je dobio i brat Slavo.
Pravosnažno osuđen na sedam godina

Lijanović se od septembra prošle godine nalazi na izdržavanju sedmogodišnje zatvorske kazne u Kaznenopopravnom zavodu u Zenici.

Lijanovića je Vrhovni sud Federacije pravosnažno osudio na sedam godina robije po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona za zloupotrebu položaja i ovlasti vezano uz nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području ovog kantona i FBiH od 2011. do kraja 2014. godine.

Pravosnažnom presudom se od Lijanovića oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od oko 653.000 KM.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79