Braći Mamić uzimaju im kuće, stanove, zemljišta, a moraju uplatiti i 50.000.000 kuna

Pravomoćnom presudom Vrhovnog suda braća Zdravko i Zoran Mamić te članovi njihove obitelji, kao i bivši poreznik Milan Pernar, ostat će i bez dijela svoje imovine koja pripada državi.

Pernar tako ostaje bez dva milijuna i 97 tisuća kuna, odnosno Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskoga građanskog suda u Zagrebu naloženo je da izbriše Pernarovu suprugu kao vlasnicu kuće površine 104 četvorna metra i 239 kvadrata dvorišta u Jazbinskom odvojku II u Zagrebu, ukupne vrijednosti milijun i 715 tisuća kuna. Ta nekretnina postaje vlasništvo države, a Pernarova supruga Tajana kao vlasnica mora je u roku 15 dana od pravomoćnosti presude osloboditi od osoba i stvari pod prijetnjom ovrhe. Pernarovi ostaju i bez automobila VW EOS 2 TDI, starog 13 godina, koji je vrijedan nešto manje od 85 tisuća kuna, a MUP mora u evidenciji registriranih vozila izvršiti upis prava vlasništa na državu. Pernar automobil treba predati u roku od 15 dana te u državni proračun mora još uplatiti i nešto više od 296 tisuća kuna koliko iznosi razlika oduzetih nekretnina i ostvarene protupravne imovinske koristi po presudi Vrhovnog suda.

Nekretnine i automobili

Odbjegli čelnik Dinama Zdravko Mamić, koji je za korupciju i primanje mita teško optužio predsjednika Vrhovnog suda i nekoliko sudaca Županijskog suda u Osijeku, ostao je, po presudi, bez lijepog dijela nekretnina i automobila. Odnosno, članovi njegove obitelji. Pravomoćno je utvrđeno da je stariji Mamić kaznenim djelom ostvario korist od 52 milijuna i 37 tisuća kuna te to postaje državni novac. S njegova računa u Hypo-Alpe-Adria banci oduzima se 105 tisuća kuna, dok se s računa u istoj banci njegove kćeri Ive oduzima gotovo 31 tisuća eura te još 78 i pol tisuća eura s Ivina računa u Erste banci. Bez šest tisuća i 300 eura ostaje s računa u Erste banci i Zdravkova starija kći Lucija. Svim bankama u kojima su imali račune presudom je naloženo da u roku od 15 dana prenesu uplate u državni proračun pod prijetnjom ovrhe.

Nadalje, od Mamićeve supruge Marine oduzet je i novac koji je nađen u pretrazi njihove obiteljske kuće, a radi se o 21.270 eura i 17 tisuća kuna. Mamić je ostao i bez sedam milijuna kuna koje je imao na depozitnom računu u Poštanskoj banci, a koji je novac još 2015. godine banka prebacila na račun državnog proračuna.

A sad na red dolaze nekretnine Mamićevih koje postaju vlasništvo države i bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će se one dalje koristiti. Radi se prvo o stanu u Preradovićevoj ulici u Zagrebu koji se nalazi u stambeno-poslovnoj zgradi “Cvjetni” (kojeg je investitor dobro znani Tomislav Horvatinčić – op.a.). To je dvosobni stan od osam prostorija i s terasom površine 164 četvorna metra te “pripadcima ukupne površine 148,92 metra kvadratna” te dva garažna mjesta sveukupne vrijednosti šest milijuna i 697 tisuća kuna u formalnom vlasništvu Marine Mamić.

U istom kompleksu nalazi se i stan Mamićeve supruge koji se sastoji od pet prostorija i terase, a pripada mu i jedno parkirno mjesto. Ukupna utvrđena vrijednost, po presudi, je dva milijuna i 787 tisuća kuna.

Kako se svojedobno pisalo, Zdravkova supruga Marina Mamić kupila je u Gorskom kotaru manju kuću s dvorištem, zatim obližnju ruševnu kuću s dvorištem, a onda i niz okolnih pašnjaka i šuma, okrupnivši imanje na ukupno oko 140.000 metara kvadratnih. Na imanju su zatim izgradili i lijepu finsku kuću. Sad ostaju bez svega toga. Naime, država oduzima dvorište od 316 m2 te ruševine od 113 m2 na području mjesta Stara Sušica u Gorskom kotaru, u vrijednosti 38 tisuća kuna te tri nekretnine u istom mjestu koje se u knjigama vode kao šume.

Jedna je površine 13.252 m2 i vrijedi 142.600 kuna, druga ima površinu od 338 m2, a treća 609 m2 i zajedno vrijede nešto manje od 103 tisuće kuna. Mamićeva supruga ostaje i bez vlasništva nad livadom od 731 m2 i još jednom šumom od 44.362 četvorna metra na istom području, ukupne vrijednosti od malo više od milijun i 84 tisuće kuna. Tu su još i dijelovi vlasništva nad dva puta ukupno vrijedni oko šest tisuća kuna.

Država od Mamića još dobiva i stan na Radničkoj cesti površine od 190 m2 i pripadajuće garažno mjesto, a što je dosad bilo vlasništvo Vanje Horvat, bivše supruge Zdravkova brata Zorana. Vrijednost te nekretnine, koja je po Vrhovnom sudu kupljena novcem koji je podizao Luka Modrić, iznosi više od tri milijuna i sto tisuća kuna.
Rok od dva tjedna

Vrhovni je sud naložio zemljišnim odjelima sudova na čijem se području nalaze nekretnine da izbrišu prijašnje vlasnice i prebace ih na državu te Marina Mamić i Vanja Horvat moraju u roku od dva tjedna predati nekretnine državi.

No, nije to sve što je država oduzela Mamiću. Tu je još i milijun i 600 tisuća vrijedna 12-metarska brodica s pripadajućim izvanbordskim motorom “Mercury” te automobili marke Bentley Continental 6.0 GTC iz 2007. godine, vrijedan 873.300 kuna, kojeg je vlasnica Marina Mamić, te automobil Audi 2.0 TDI Sport, vrijedan 375 tisuća kuna, u vlasništvu Vanje Horvat. Sve to Lučka kapetanija Šibenik i MUP trebaju prebaciti u vlasništvo države, a Mamić još državi u roku od dva tjedna mora uplatiti i razliku vrijednosti onoga što mu je oduzeto i onoga što je protupravno zaradio. Radi se o još 25 milijuna i 540 tisuća kuna.

Zoran Mamić, pak, ostaje bez dva milijuna i 692 tisuće kuna koje mu je trebao isplatiti Dinamo, a koje mu je država blokirala još 2015. godine i to postaje državni novac. Nadalje, oduzima se i nešto manje od 48 tisuća kuna koje je u Erste banci imala Ana Mamić, još jedna bivša Zoranova supruga. Ana zbog grijeha svog bivšeg životnog partnera ostaje i bez automobila Land Rover Evoque, starog 10 godina i vrijednog 210 tisuća kuna. Sada već bivši Dinamov trener mora državi u roku od 15 dana još platiti i 25 milijuna i 894 tisuće kuna razlike vrijednosti oduzetnih nekretnina i pokretnina i nezakonito ostvarene imovinske koristi piše Slobodna-dalmacija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79