Bračnom paru iz Tuzle ukupno šest godina zatvora ubog utaje 362.000 KM poreza

Bračni par iz Tuzle osuđen je na po tri godine zatvora zbog utaje poreza u iznosu većem od 362.000 KM. Prvostepena presuda je donesena 27 mjeseci nakon potvrđivanja optužnice.

Naime, Kantonalni sud u Tuzli je na osnovu optužnice Tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za 52-godišnjeg Muhameda Mešanovića i 45-godišnju Esmeraldu Isabegović-Mešanović zbog produženog krivičnog djela porezne utaje i izrekao im kazne zatvora u trajanju od po tri godine.

Iz Tužilaštva TK podsjećaju da se njihovom optužnicom Mešanovići terete da kao saučinitelji i odgovorne osobe u firmi Duero d.o.o. Tuzla u periodu od početka 2011. do decembra 2015. godine, u namjeri da za firmu izbjegnu plaćanje poreza propisanih poreznim zakonodavstvom u FBiH, Poreskoj upravi FBiH nisu dostavljali podatke za utvrđivanje iznosa poreskih obaveza za veći broj osoba angažovanih na privremenim i povremenim poslovima u firmi, prenosi Klix.

“Suprotno odredbama Zakona o porezu na dohodak FBiH optuženi u glavnoj knjizi firme nisu iskazali isplate izvršene fizičkim osobama te nisu izvršili obračun i Poreskoj upravi FBiH prikazali i platitli pripadajuće poreze, doprinose i naknade u periodu od pet godina, u ukupnom iznosu većem od 362.000 KM”, naveli su iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Nakon što sud dostavi pismeni otpravak presude ovo tužilaštvo će razmotriti da li će se na prvostepenu presudu izjaviti žalba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79