Bračnom paru sa prosječnom platom treba 20 godina da otplati stan od 50 kvadrata!

Kupovina vlastitog stana za mnoge bračne parove u Federaciji Bosne i Hercegovine predstavlja izuzetno težak i dugotrajan zadatak.

Analiza finansijske situacije pokazuje kako prosječni bračni par, s ukupnim mjesečnim prihodom od 2700 KM, mora izdvojiti značajan dio svojih prihoda kako bi otplatio stambeni kredit za stan od 50 kvadrata, čija je prosječna cijena po kvadratu 4000 KM.

Pretpostavimo da bračni par odluči kupiti manji stan od 50 kvadrata, čija je prosječna cijena po kvadratu 4000 KM. Ukupna cijena stana bi tako iznosila 200,000 KM.

Analiza troškova

Ako bračni par odluči zamijeniti mjesečnu kiriju s ratom za stambeni kredit, moramo uzeti u obzir nekoliko faktora, kao što su kamata na kredit i period otplate. Pretpostavimo da je kamata na stambeni kredit 3% godišnje, a period otplate 20 godina.

Izračunom dobijamo da je mjesečna rata otprilike 1109 KM.

Koliko godina je potrebno da se otplati stan?

Ako bračni par ima ukupne mjesečne prihode od 2700 KM, a potrošačka korpa bez kirije iznosi 2000 KM (2800 KM – 800 KM, gdje je 800 KM pretpostavljena kirija), preostaje im oko 700 KM mjesečno za dodatne troškove i štednju.

S obzirom da mjesečna rata iznosi 1109 KM, bračni par bi morao pronaći dodatna sredstva ili smanjiti ostale troškove kako bi pokrili mjesečnu ratu kredita. Ako pretpostavimo da uspiju uštedjeti dodatnih 409 KM mjesečno, izračunavamo vrijeme potrebno za otplatu kredita.

Uz mjesečnu ratu od 1109 KM, otplata kredita traje 20 godina. Dakle, bračnom paru bi bilo potrebno 20 godina rada da otplate manji stan od 50 kvadrata, uz pretpostavku da uspiju održati ovu finansijsku disciplinu i pronađu dodatna sredstva za pokrivanje mjesečne rate.

Finansijski izazovi

Pretpostavimo da mjesečna rata za stambeni kredit iznosi 1109 KM. Preostaje im 1591 KM za sve ostale troškove života, uključujući hranu, komunalne usluge, prijevoz, zdravstvo, i druge nepredviđene troškove. S obzirom na to da je potrošačka korpa bez kirije procijenjena na 2000 KM, jasno je da bi par morao pronaći dodatnih 409 KM mjesečno kako bi mogao pokriti sve troškove.

Dugoročni uticaj

Otplata kredita traje 20 godina, što znači da bi bračni par trebao raditi bez prestanka i uz stalno pronalaženje dodatnih sredstava za pokrivanje mjesečne rate. Ova situacija stavlja dodatni pritisak na parove, koji se moraju suočiti sa stalnim finansijskim stresom, što može imati dugoročne negativne efekte na njihovo zdravlje i kvalitetu života.

Socijalne implikacije

Ovaj primjer pokazuje koliko je stambeno zbrinjavanje postalo teško i neizvodivo za prosječne građane. Nedostatak adekvatne stambene politike i visoke cijene nekretnina stvaraju situaciju u kojoj je kupovina vlastitog doma privilegija koju si mnogi ne mogu priuštiti. Potrebne su hitne mjere za poboljšanje stambenih uslova, uključujući subvencioniranje kamatnih stopa, smanjenje cijena nekretnina i uvođenje povoljnijih kreditnih linija za mlade parove.

Zaključak

Bračni parovi u Federaciji Bosne i Hercegovine suočavaju se s ozbiljnim finansijskim izazovima prilikom pokušaja kupovine vlastitog stana. Trenutni uslovi na tržištu nekretnina i nedostatak podrške od strane vlasti čine ovaj proces izuzetno teškim i dugotrajnim. Potrebne su sistemske promjene kako bi se omogućilo mladim ljudima da osiguraju vlastiti dom bez dugotrajnih finansijskih opterećenja i stresa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79